Dagsböter för brott mot efterforskningsförbud

ÖPPENHET2018-10-17
Under en intervju frågade en bibliotekschef upprepade gånger efter journalistens källor. Efter anmälan väckte JK åtal mot tjänstepersonen, som nu dömts till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

Det var förra sommaren som Dagens Nyheter avslöjade att det kommunala stadsbiblioteket upprättat en särskild lista över EU-migranter som förbjöds att låna böcker, skriver Journalisten.

I samband med en telefonintervju med chefen för biblioteket efterfrågade hen upprepade gånger reporterns källor. Telefonintervjun spelades in på band, som en kollega till reportern också fick lyssna på. De två journalisterna var överens om att det handlade om ett otillåtet efterfrågande av källa och händelsen anmäldes till Justitiekanslern, JK.

JK väckte åtal vid tingsrätten som nu har avkunnat domen. Chefen döms till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, skriver tidningen. Enligt domen saknas det anledning att misstro reportrarnas berättelser. Det finns heller ingen anledning att misstänka att de kan ha missuppfattat bibliotekschefens frågor i syfte att få reda på om källan till tidningens uppgift om ett register över personer med romskt ursprung, skriver Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.