Dagsböter för brott mot efterforskningsförbud

ÖPPENHET2018-10-17

Under en intervju frågade en bibliotekschef upprepade gånger efter journalistens källor. Efter anmälan väckte JK åtal mot tjänstepersonen, som nu dömts till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet.

Det var förra sommaren som Dagens Nyheter avslöjade att det kommunala stadsbiblioteket upprättat en särskild lista över EU-migranter som förbjöds att låna böcker, skriver Journalisten.

I samband med en telefonintervju med chefen för biblioteket efterfrågade hen upprepade gånger reporterns källor. Telefonintervjun spelades in på band, som en kollega till reportern också fick lyssna på. De två journalisterna var överens om att det handlade om ett otillåtet efterfrågande av källa och händelsen anmäldes till Justitiekanslern, JK.

JK väckte åtal vid tingsrätten som nu har avkunnat domen. Chefen döms till 50 dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen, skriver tidningen. Enligt domen saknas det anledning att misstro reportrarnas berättelser. Det finns heller ingen anledning att misstänka att de kan ha missuppfattat bibliotekschefens frågor i syfte att få reda på om källan till tidningens uppgift om ett register över personer med romskt ursprung, skriver Journalisten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA