Uppgiftslämnare hade meddelat att hen också hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren Kriminalvården till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.
Bild: Mostphotos
Uppgiftslämnare hade meddelat att hen också hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren Kriminalvården till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.

Nedlagd förundersökning mot Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2018-03-26
ST anmälde i våras en internutredare inom Kriminalvården för brott mot efterforskningsförbudet. Nu lägger Justitiekanslern ned förundersökningen. ”Konstigt eftersom det fanns skriftlig bevisning”, säger STs Björn Andersson.

I våras berättade en anställd vid Kriminalvården i Malmö för STs förtroendevalda om en situation där medarbetare hade kopierat foton på döda och skadade interner.

När myndigheten sedan utredde händelsen försökte en utredare ta reda på vem som var uppgiftslämnare, bland annat genom ett mejl till STs förtroendevalda.

Som Publikt tidigare skrivit om hade uppgiftslämnare också meddelat att hen hade vänt sig till en lokaltidning med samma information, vilket fick ST att anmäla arbetsgivaren till Justitiekanslern, JK, för brott mot efterforskningsförbudet.

I somras beslutade sedan JK att starta en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet. Nu läggs den alltså ned.

– Det är väldigt tråkigt att de väljer att lägga ned för vi tyckte att det fanns bevisning i form av mejlväxling, säger STs företrädare inom Kriminalvården Björn Andersson.

Efter årsskiftet bestämde sig Kriminalvården för att lägga ned internutredningen av händelsen, vilket gör att JKs beslut var väntat, säger Björn Andersson.

– Utifrån det hade jag nog ärligt talat väntat mig att förundersökningen också skulle läggas ned så jag är kanske inte jätteförvånad, säger han.

Björn Andersson, ST inom Kriminalvården.
Bild: Linus Hellerstedt
Björn Andersson, ST inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.