Utredning om bilder på döda intagna nedlagd

KRIMINALVÅRDEN2018-01-10

När facket uppmärksammade Kriminalvården på en händelse där personalutbildare i Malmö ska ha spridit bilder på döda och skadade intagna startades en internutredning. Nu läggs den ned i brist på bevis. ”Det blir ord mot ord, men att någonting har hänt är jag fullständigt övertygad om”, säger STs Björn Andersson.

I våras fick STs företrädare inom Kriminalvården Björn Andersson information om en händelse där personalutbildare på myndigheten ska ha visat varandra bilder på döda och skadade intagna.

Uppgiftslämnaren menade att utbildarna hade delat och raljerat över fotona. Enligt den anonyme uppgiftslämnaren hade samma information också lämnats till medier.

ST agerade då visselblåsare till Kriminalvårdens ledning och myndigheten startade en internutredning, som nu är klar.

I rapporten från utredningen står det att ingen av de 38 elever som har förhörts känner till händelsen. Interna och externa utbildare som deltagit i utredningen förnekar också händelsen. Utredaren ifrågasätter därför ”sanningshalten i uppgifterna”.

Att bilderna tagits för dokumentation är helt i sin ordning, men eftersom fotona har kunnat spridas har de lagrats på ett felaktigt sätt, enligt utredarens rapport.

Björn Andersson säger sig ha förståelse för att händelsen är svår att utreda. Han har själv fått tillgång till ett par av bilderna. Totalt ska det enligt honom röra sig om ett trettiotal.

– De här fotona har ju inte kommit ur tomma luften. Hade jag trott att det var en ren lögn hade vi inom ST inte agerat som vi gjorde, och jag hade inte ställt upp på intervjuer i media, säger Björn Andersson.

Publikt har tidigare skrivit om hur Kriminalvårdens internutredare försökte ta reda på uppgiftslämnarens identitet i samband med händelsen, trots att det framgick att hen också hade vänt sig till media med informationen.

ST anmälde då myndigheten till Justitiekanslern, JK, för brott mot grundlagens efterforskningsförbud, som innebär att myndigheter inte får försöka ta reda på vem som har lämnat uppgifter till media. JK inledde en förundersökning som fortfarande pågår.

Björn Andersson säger att händelseförloppet är en följd av en tystnadskultur som finns inom Kriminalvården.

– Det är anmärkningsvärt att man inom staten inte kan stå för en anklagelse, utan att känna sig tvungen att vara anonym, säger han.

Björn Andersson, styrelseledamot ST inom Kriminalvården.
Bild: Linus Hellerstedt
Björn Andersson, styrelseledamot ST inom Kriminalvården.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA