Inget brott mot efterforskningsförbud

STATENS FASTIGHETSVERK2018-02-14
Justitiekanslern lägger ned förundersökningen mot en tidigare chef på Statens fastighetsverk som anmälts för brott mot efterforskningsförbudet.

I samband med TV4-programmet Kalla faktas avslöjande av korruptionshärvan på Statens fastighetsverk uppmärksammades en bandinspelning där en chef på myndigheten frågade personalen vilka som hade pratat med TV4.

Agerandet anmäldes till Justitiekanslern, JK, som inledde en förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet.

Men nu läggs alltså förundersökningen ned. Enligt JK går det inte att slå fast att chefen har uttalat sig på ett sätt som helt entydigt kan uppfattas som att hen efterfrågade källan.

JK påminner i beslutet om att en myndighetsföreträdare aldrig får vidta åtgärder eller uttala sig på ett sätt som ger intryck av att myndigheten har en negativ inställning till att de anställda utnyttjar sin grundlagsfästa meddelarfrihet. ”Detta gäller inte minst i sammanhang när myndigheten riskerar att bli föremål för kritik”, skriver JK.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Yttrandefrihet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.