Fastighetsverkets generaldirektör anhållen

FASTIGHETSVERKET2017-01-26
Fastighetsverkets generaldirektör Björn Anderson har anhållits misstänkt för trolöshet mot huvudman. Han lyfts bort från sin post och ersätts tillfälligt av Marja-Leena Pilvesmaa. Enligt STs avdelningsordförande Bruno Lenell mår många i myndighetens personal dåligt.
Av:  Emmeli Nilsson

– Det är självklart en väldigt jobbig situation. Många medlemmar mår dåligt. Att några chefer har betett sig på det här sättet är katastrof, säger Bruno Lenell, ordförande för ST inom Fastighetsverket.

I början av veckan avslöjade TV4s program Kalla fakta en misstänkt korruptionshärva på Statens fastighetsverk. En högt uppsatt chef anklagas för att ha renoverat privata fritidshus med skattepengar, och för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till vänner och släkt.

Enligt Kalla fakta ska Björn Anderson ha känt till missförhållandena på verket sedan 2014. Han agerade dock inte förrän 2016, då TV4 började granska fallet. Då gjordes en polisanmälan mot chefen. Chefen har själv sagt upp sig från Fastighetsverket.

På en presskonferens idag tillkännagav finansmarknadsminister Per Bolund att Björn Anderson lyfts bort från sin post.

– Skälet är att Björn Anderson är involverad i en polisutredning och därför inte kan fullgöra sina arbetsuppgifter, sa Per Bolund på presskonferensen, där det klargjordes att den administrativa direktören Marja-Leena Pilvesmaa tar över som vikarierande generaldirektör.

Ett par timmar senare meddelade Åklagarmyndigheten att Björn Anderson och fastighetsdirektören på Fastighetsverket har anhållits misstänkta för trolöshet mot huvudman. Misstankarna grundar sig på att de mellan 2011 och 2016 ska ha underlåtit att utöva sitt tillsynsansvar. Trots flera medarbetares anmälningar har de underlåtit att agera gentemot en tidigare anställd fastighetschef som misstänks för omfattande brottslighet mot Fastighetsverket, skriver Åklagarmyndigheten. Brottet bedöms som grovt.

Även den tidigare fastighetschefen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för trolöshet mot huvudman, grovt brott och grovt tagande av muta, skriver Åklagarmyndigheten.

Enligt Bruno Lenell har det funnits problem på myndigheten de senaste åren, som gjort att många i personalen mått dåligt.

– Det har varit psykosociala problem, hög arbetsbelastning och konstiga arbetsmoment. Vi från ST har framfört det till arbetsgivaren vid MBL-möten och i andra sammanhang, säger Bruno Lenell som inte vill gå in på detaljer i nuläget.

Den närmsta tiden kommer fokus från ST ligga på att få medlemmarna att må bättre.

– Vi ska ha några träffar med medlemmarna nästa vecka. Men just nu är vi alla i chock. Vi får se vad medlemmarnas behov är, vad de vill ha av oss, säger Bruno Lenell.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av AnnaKarin Olsson (ej verifierad) fre, 02/10/2017 - 09:47
Mycket bra! Bra information och jag ersätter att läsa tidningen med dessa utskick!
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.