Enligt domen finner tingsrätten att den före detta fastighetschefen vid SFV tagit emot mutor vid flera tillfällen.
Bild: Gamma-Man/Mostphotos
Enligt domen finner tingsrätten att den före detta fastighetschefen vid SFV tagit emot mutor vid flera tillfällen.

Fängelsedom mot tidigare chef på Statens fastighetsverk

STATENS FASTIGHETSVERK2021-02-03

En tidigare chef vid Statens fastighetsverk, SFV, döms av tingsrätten till fyra års fängelse för bland annat grovt tagande av muta. Den dåvarande generaldirektören Björn Anderson frias däremot för misstankarna om tjänstefel.

Det har gått nästan exakt fyra år sedan korruptionshärvan vid SFV avslöjades. De anställda på myndigheten känner i dag en stor lättnad över att processen äntligen fått ett avgörande, menar Kerstin Linder, ordförande för ST inom Statens fastighetsverk.

– De här händelserna har varit jättejobbiga, särskilt för dem som arbetat inom det drabbade området. Sedan dess har vi jobbat hårt för att stärka vår förvaltningskultur och nu kan vi gå vidare, säger hon till Publikt.

Kerstin Linder säger att det är en lättnad att den huvudåtalade före detta fastighetschefen fälls.

– Det känns bra att han får ett straff för allt han har gjort.

Enligt domen finner tingsrätten det styrkt att den åtalade före detta fastighetschefen vid SFV vid flera tillfällen tagit emot mutor från entreprenörer och företrädare för ett byggföretag som utfört jobb åt SFV. Mutorna har främst bestått av byggnationsarbeten på den före detta chefens privata fastigheter, samt betalningar av luftfakturor. Det sammanlagda värdet av mutorna beräknas till 7,6 miljoner kronor, enligt domen.

Förutom grovt tagande av muta i flera fall, fälls den före detta fastighetschefen även för flera fall av grov trolöshet mot huvudman, bokföringsbrott och olovligt förfogande. Straffet blir fyra års fängelse.

Tingsrätten fäller även de tre entreprenörer som stått åtalade för grovt givande av muta. Två av dem döms även för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. För två av dem blir straffet fängelse – i två år och sex månader respektive ett år och tre månader. För den tredje entreprenören blir påföljden villkorlig dom.

Alla de fyra dömda ska även betala skadestånd till SFV.

Av de sex åtalade friar tingsrätten två personer: en före detta anställd på SFV som åtalats för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och mutbrott, samt Björn Anderson, som var generaldirektör för SFV när brotten avslöjades 2017.

Den tidigare generaldirektören åtalades för tjänstefel med hänvisning till att han åtalsanmält misstankar om brott alltför sent. Men tingsrätten skriver i sin dom att det inte var Björn Andersons uppgift som generaldirektör att göra en åtalsanmälan, utan att en sådan i så fall borde ha gjorts av myndighetens personalansvarsnämnd. Dessutom var misstankarna om brott inte så starka att någon skyldighet att göra åtalsanmälan har åsidosatts, menar tingsrätten.

Kerstin Linder tycker att det är skönt att den förre generaldirektören frias.

– Han gjorde så gott han kunde, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Polisens tillslag skakade myndigheten

FÖRDJUPNING: STATENS FASTIGHETSVERK2018-01-23
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA