Korruptionshärvan vid Fastighetsverket växer

FASTIGHETSVERKET2017-02-02
Justitiekanslern har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet vid Statens fastighetsverk.
Av:  Emmeli Nilsson

Korruptionshärvan vid Fastighetsverket började rullas upp efter en granskning av Tv4:s Kalla fakta. En högt uppsatt chef anklagas för att ha renoverat privata fritidshus med skattepengar, och för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till vänner och släkt. Enligt Kalla fakta ska generaldirektören Björn Anderson ha känt till missförhållandena på verket sedan 2014. Han agerade dock inte förrän 2016, då TV4 började granska fallet.

I samband med Kalla faktas avslöjande frågade en chef på myndigheten personalen om vilka som hade pratat med Tv4. Det är detta uttalande som nu får Justitiekanslern att inleda förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet, rapporterar Sveriges radio.

Dessutom har ytterligare en person delgivits misstanke om grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Personen arbetar hos en leverantör vid Fastighetsverket.

Sedan tidigare är fyra personer misstänkta i korruptionshärvan, däribland generaldirektören Björn Andersson. I förra veckan anhölls han misstänkt för trolöshet mot huvudman. Alla de sedan tidigare fyra misstänkta personerna har suttit anhållna men är försatta på fri fot. De är fortfarande misstänkta för brott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.