Annons:

Korruptionshärvan vid Fastighetsverket växer

FASTIGHETSVERKET2017-02-02

Justitiekanslern har inlett en förundersökning om misstänkt brott mot efterforskningsförbudet vid Statens fastighetsverk.

Av:  Emmeli Nilsson

Korruptionshärvan vid Fastighetsverket började rullas upp efter en granskning av Tv4:s Kalla fakta. En högt uppsatt chef anklagas för att ha renoverat privata fritidshus med skattepengar, och för att ha hyrt ut hus som tillhört Fastighetsverket till vänner och släkt. Enligt Kalla fakta ska generaldirektören Björn Anderson ha känt till missförhållandena på verket sedan 2014. Han agerade dock inte förrän 2016, då TV4 började granska fallet.

I samband med Kalla faktas avslöjande frågade en chef på myndigheten personalen om vilka som hade pratat med Tv4. Det är detta uttalande som nu får Justitiekanslern att inleda förundersökning om brott mot efterforskningsförbudet, rapporterar Sveriges radio.

Dessutom har ytterligare en person delgivits misstanke om grovt givande av muta och medhjälp till trolöshet mot huvudman, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Personen arbetar hos en leverantör vid Fastighetsverket.

Sedan tidigare är fyra personer misstänkta i korruptionshärvan, däribland generaldirektören Björn Andersson. I förra veckan anhölls han misstänkt för trolöshet mot huvudman. Alla de sedan tidigare fyra misstänkta personerna har suttit anhållna men är försatta på fri fot. De är fortfarande misstänkta för brott.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA