DI kritisk mot datalagringsförslag

INTEGRITET2015-09-04

Datainspektionen, DI, är mycket kritisk till datalagringsutredningens förslag. I ett remissvar anser myndigheten att de integritetsskyddande förslagen är för begränsade och analysen otillräcklig.

Regeringens särskilde utredare Sten Heckscher presenterade slutbetänkandet ”Datalagring och integritet” i mars i år. Mot bakgrund av att uppdraget var att ta fram förslag för hur skyddet för den personliga integriteten kan stärkas i samband med svensk trafikdatalagring, är de integritetsskyddande åtgärder som föreslås i utredningen enligt DI alltför begränsade.

”Lagring av trafikdata gör det möjligt att detaljerat kartlägga enskilda personer, vilket medför stora integritetsrisker, samtidigt som det kan vara ett viktigt verktyg för brottsbekämpande myndigheter. Därför är det nödvändigt att få till stånd en väl balanserad lagstiftning om datalagring som tydligt reglerar tillgången till uppgifterna och säkerställer en proportionerlig avvägning mellan brottsbekämpning och integritet”, kommenterar generaldirektör Kristina Svahn Starrsjö i ett pressmeddelande.

DI lyfter fram ett antal brister i lagstiftningen, däribland att Säpo och Polisen själva kan besluta om att ta del av trafikdata, i stället för att det sker en oberoende prövning. Datainspektionen anser att utredningens analys är otillräcklig när det gäller hur mycket trafikdata som ska lagras och betydelsen av att människor känner sig övervakade.

”Eftersom rättsläget är oklart välkomnar vi EU-domstolens prövning av om svensk datalagring är förenlig med unions- och europarätten”, kommenterar Kristina Svahn Starrsjö.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet EU

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA