Varnar för ökad övervakning av nättrafik

INTEGRITET2015-05-04

Svenska myndigheter begär allt oftare ut de uppgifter om enskildas internettrafik som operatörerna lagrar. Nu varnar företrädare för Tele2 för att utvecklingen skenar och kräver ändrad lagstiftning.

Den svenska tillämpningen av EUs datalagringsdirektiv innebär att operatörerna ska spara information om all internettrafik i minst sex månader. Den lagrade informationen innehåller ingen information om vad som sagts eller skrivits i mobilsamtal och e-post, men tidpunkten och platsen för var det skickats och tagits emot.

Nu går Tele2s vd Thomas Ekman och chefsjurist Stefan Backman ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och varnar för en galopperande utveckling där myndigheter begär ut allt större mängder information från operatörerna. Enligt debattartikeln är tendensen att myndigheter allt mindre avgränsar sina krav på utlämning av trafikuppgifter, och att de i stället vill få ut så mycket information som möjligt:

”Utan hänsyn till den integritetskränkning det innebär för oskyldiga medborgare, vars trafikdata och uppgifter kan bli granskade av polis och andra myndigheter utan skäl.”

Under de senaste sex månaderna har det genomsnittliga antalet frågor från myndigheter om sökningar i Tele2s datasystem ökat från cirka 1 500 till 10 000 per månad.

Trots att EU-domstolen ogiltigförklarat datalagringsdirektivet har den svenska lagstiftningen inte upphävts, och åläggandet att lagra trafikdata ligger kvar på operatörerna. Ett beslut från Post- och telestyrelsen, PTS, att förelägga Tele2 att fortsätta lagra informationen, har överklagats av företaget. Tele2 väntar på ett utslag från Kammarrätten, som i sin tur inväntar vägledning från EU-domstolen.

”Vi är övertygade om att EU-domstolen kommer att underkänna det svenska datalagringssystemet. Ett sådant beslut skulle innebära att datalagring i Sverige – även sådan som är rimlig ur ett brottsbekämpningsperspektiv – skulle bli olaglig och därför behöva upphöra omedelbart. Ett sådant scenario skulle naturligtvis innebära enorma konsekvenser för stora delar av rättssamhället”, skriver Thomas Ekman och Stefan Backman.

I debattartikeln kräver Tele2 att datalagringens omfattning begränsas, att misstanke om grövre brott ska finnas för att trafikdata ska lagras, att förfrågningar om att få ut information ska förhandsgranskas och att myndigheternas förfrågningar samordnas.

”Det är hög tid att Sverige vaknar och att en ny diskussion om rätten till integritet på internet inleds”, skriver Thomas Ekman och Stefan Backman.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Integritet EU

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA