Försök med fotboja i ungdomsvården

SIS2011-09-19
Statens institutionsstyrelse, SiS, startar ett pilotprojekt med elektronisk övervakning. Fyra slutna ungdomshem ska pröva elektronisk fotboja.

SiS har fått regeringens uppdrag att under 2011 ta fram nya förslag till hur utslussningen från den slutna ungdomsvården, LSU, ska förbättras. Genom att använda elektronisk övervakning kan ungdomar ges möjlighet att vistas oftare utanför ungdomshemmet. Det ger större möjlighet till mer frihet under den senare delen av påföljden.

”En god utslussning handlar om att ge den unge möjligheter att under kontrollerade former kunna gå i exempelvis folkhögskola, göra arbetspraktik eller något annat utanför ungdomshemmet som kan förbereda honom eller henne för ett icke-kriminellt liv”, skriver SiS generaldirektör Ewa Persson Göransson i ett pressmeddelande.

Till grund för projektet ligger erfarenheter från ungdomsvård i Storbritannien, där elektronisk fotboja använts sedan länge.

Projektet kommer inledningsvis att bedrivas vid SiS ungdomshem Råby i Lund, Klarälvsgården i Deje, Sundbo i Fagersta och Fagared i Lindome. För SiS del kommer det att handla om övervakning med gps-teknik. Det kommer att ske i liten omfattning och vara frivilligt för ungdomarna.

”Elektronisk övervakning inom SiS kommer att vara individuellt utformat efter varje ungdoms särskilda behov och kommer givetvis att ske ihop med behandlingsinslag”, säger Ewa Persson Göransson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.