Konkurrensverket stöder förslag om tydliga krav

UPPHANDLING2015-11-03

Konkurrensverket tycker det är rimligt att ställa krav i linje med svenska kollektivavtal vid offentlig upphandling. Men i ett remissvar pekar myndigheten på att det kan ge merarbete för både upphandlare och leverantörer.

Med rätt utformning är det möjligt för alla upphandlande myndigheter att ställa tydliga arbetsrättsliga krav vid upphandling som är i linje med svenska kollektivavtal.Det anser Konkurrensverket i sitt remissvar på utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal.

”Det är rimligt att säkerställa att de som gör affärer med kommuner, landsting och staten använder sig av schyssta villkor”, skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Däremot ifrågasätter Konkurrensverket utredningens bedömning att det går att ställa större krav på svenska leverantörer än på leverantörer som använder utstationerad arbetskraft. Likabehandlingsprincipen sätter stopp för detta, menar myndigheten. Konkurrensverket motsätter sig också utredningens förslag att en leverantör ska ansvara för att alla underleverantörer följer de arbetsrättsliga villkoren. Sådana villkor går inte att följa upp i praktiken, menar myndigheten.

”Om utredarens förslag genomförs kan det innebära en ökad arbetsbörda för upphandlare och leverantörer, och det kan då särskilt drabba mindre företag. Det är därför viktigt att redan nu förutse en uppföljning och utvärdering av regelverkets effekter för att vid behov kunna utveckla det i rätt riktning”, säger Dan Sjöblom.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA