Kyrkan in i debatten om sjukreglerna

SJUKREGLER2011-04-13

”De långtidssjukskrivna ska inte vara slagträn i det partipolitiska spelet”, skriver biskop Martin Modéus i en debattartikel. Han manar till en borgfred i debatten om sjukförsäkringen.

Sjukförsäkringsreformen har fått allvarliga konsekvenser för enskilda och familjer, skriver biskopen Martin Modéus i Linköping i Dagens Nyheter. De långtidssjuka har kommit i kläm mellan lagtexten och Arbetsförmedlingens, Försäkringskassans och socialtjänstens bedömningsgrunder. Det är dags att ta ett steg vidare och få ett samtalsklimat där de olika sidorna inte längre misstänkliggör var­andras motiv och avsikter:

”Före valet 2014 behöver de utsattas situation få en lösning som sträcker sig över partigränserna.”

Biskopen påpekar att det ligger i Svenska kyrkans grunduppdrag att värna varje männi­skas okränkbara värde. Kyrkan tar inte ställning när det gäller partier eller lagar, men den här frågan handlar om människosyn, skriver han:

”I fråga om människosyn och grundläggande respekt för människors okränkbarhet bör de politiska partierna som finns representerade i Sveriges riksdag vara ense. Visa det i handling när det gäller de sjuka.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA