Mordhotad två gånger på tåget

AVTAL2012-02-14
Hot och våld blir en profilfråga när ST inom spårtrafiken förbereder yrkanden i avtalsrörelsen. Skyddsombudet Linda Pettersson, som själv blivit mordhotad två gånger, ser en försämrad trygghet för personalen ombord.

Linda Pettersson, ett av STs skyddsombud på Norrlandståg, fick rejäl polis­hjälp när en man utan giltig biljett påpekade att han »hade ett vapen i påsen«.

– I Uppsala kom tio poliser i två piketer. De hade öronsnäckor och osäkrade sina pistoler när de gick förbi mig. Det kändes som en Beckfilm. Först hade jag inte tagit hotet på allvar, men då fick jag puls, säger hon.

En annan gång ville en man inte berätta om han drack medhavd whisky eller hade köpt den ombord. När Linda Pettersson konfronterade honom kal­lade han henne för »en häxa som skulle brinna på bål« och »en jävla hora«, bland annat.

– Det var ju inte så att han slog mig, men det var 20 minuters hällregn av svordomar, om du förstår. Jag hade radion på så att föraren hela tiden kunde höra vad som sades. Min kollega kallade på polis.

Med arbetet ombord följer både ett ansvar för säkerheten och kundernas höga förväntningar.

– Folk kräver av mig att jag ingriper vid bråk. Det är jag som bär uniform och det är jag som ska ta konflikterna.

Linda Pettersson tycker att klimatet har hårdnat.

– Man kan säga nästan vad som helst till en tjänsteman i uniform, känns det som.

Att avhysa bråkiga resenärer har bara blivit svårare.

– Förr hade de druckit för mycket, nu handlar det allt oftare om narkotika. Det är betydligt svårare att få hjälp av polisen och vi reser i tämligen laglöst land.

Linda Pettersson märker att kollegerna oroar sig inför de ensamma skiften.

Vad behövs för att ni skulle känna er tryggare?

– Först och främst att vi aldrig är ensamma ombord på tåget, säger Linda Pettersson.

Nu förbereder ST inom spårtrafiken de avtalskrav som ska riktas till arbetsgivarna. Vid sidan av lön, arbets­tider och bättre tillägg till föräldralediga är arbetsmiljön och särskilt tryggheten den verkligt brännande frågan.

– Att det inte ska förekomma ensam­arbete är en huvudlinje bland våra yrkanden, säger STs förhandlings­ombudsman Maria Olwæus

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.