Nytt krav på ändrad sjukförsäkring

RIKSDAGEN2011-12-02

Riksdagens socialförsäkringsutskott kräver på nytt förändringar i sjukförsäkringen. En majoritet i utskottet vill återinföra de tidigare reglerna om prövning av arbetsförmåga.

I juli gav riksdagen regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på ändringar av reglerna för prövningen av arbetsförmåga efter 180 dagars sjukskrivning. De nya reglerna skulle börja gälla senast 1 januari 2012. Bakom beslutet, som innebar en återgång till de regler som gällde fram till den 1 juli 2008, stod de fyra oppositionspartierna S, MP, V och SD.

Men regeringen har inte kommit med något nytt förslag. Därför vill utskottet nu att riksdagen på nytt uppmanar regeringen att återkomma med ett förslag, senast 1 mars 2012. Bakom förslaget står fortfarande samtliga oppositionspartier, medan regeringspartiernas representanter i utskottet reserverar sig.

Skillnaden mellan reglerna är att den försäkrades arbetsförmåga enligt dagens regler ska prövas efter 180 dagars sjukskrivning, inte bara mot mot arbeten på den ”reguljära arbetsmarknaden”. Vad som menas med den reguljära arbetsmarknaden avgörs av domstol. Enligt de regler som gällde tidigare skulle arbetsförmågan prövas mot arbeten som är ”normalt förekommande” på arbetsmarknaden.

Socialförsäkringsutskottet är enigt om att samordningen mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen måste bli bättre, och att ansvaret mellan myndigheterna ska klargöras. Enligt utskottet är detta nödvändigt för att försäkrade inte ska ”falla mellan stolarna”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA