Annons:

Bild: Tietoevry

Tietoevry letar fortfarande efter svar

IT-SÄKERHET2024-02-12

It-leverantören Tietoevry vet fortfarande inte hur den hackerattack som stängde ned lönesystemet Primula för 120 statliga myndigheter gick till. ”Vi vet inte hur det här hände. Vi har inte de svaren, det får polisutredningen svara på”, säger Sverigechefen Venke Bordal till Dagens Nyheter.

Venke Bordal, som leder den svenska delen av Tietoevry Tech Services, berättar för Dagens Nyheter att företaget jobbat med att återställa hackade system och utreda den attack som inträffade för tre veckor sedan. De anställda har enligt henne arbetat i skift dygnet runt, sju dagar i veckan. Men Tietoevry vet fortfarande inte hur angriparna tog sig in i företagets system.

Enligt uppgifterna till tidningen står det klart att det var ett känt skadligt program, kallat Akira, som användes vid attacken. Utpressningsviruset krypterar filer så de blir oläsliga och får it-system att sluta fungera. Venke Bordal betonar att Tietoevry hittills bara känner till vilket program som använts, inte vilken grupp som ligger bakom.

I intervjun säger Venke Bordal att det finns en omogenhet i Sverige inför den här typen av kriminalitet. Men hon vill inte säga att attacken visat att Tietoevry är omoget:

”Nej, vi är precis lika mogna inför det som andra stora leverantörer. Vi arbetar aktivt med det. Vi vet hur vi ska säkra upp våra system. Vi är inte omogna, men inför kriminaliteten som pågår i samhället tycker jag Sverige är mer omoget än vad USA är”, säger hon till tidningen.

Venke Bordal anser att Tietoevry har en väldigt hög säkerhet. Eftersom hon ännu inte vet exakt vad som hänt vet hon inte heller om företaget kunde agerat annorlunda för att stoppa attacken.

”Det vet jag inte, för vi vet inte hur det här hände. Vi har inte de svaren, det får polisutredningen svara på”, säger hon till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT-säkerhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA