Lönesystemet Primula återstartat

IT-SÄKERHET2024-02-02

Under fredagen återstartades lönesystemet Primula, som legat nere sedan hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry 20 januari. Det innebär att de myndigheter som använder systemet kommer att kunna betala ut februarilönerna, skriver Statens servicecenter på sin webbplats.

Hackerattacken mot Tietoevry lamslog lönehanteringen i lönesystemet Primula, som används av Statens servicecenter och mer än 120 av dess kundmyndigheter.

Nu skriver Statens servicecenter på sin webbplats att myndigheten och Tietoevry kunnat återstarta systemet, och att lönekörningen för februari därmed kommer att hanteras enligt ordinarie rutiner.

Däremot fungerar enligt Statens servicecenter ännu inte integrationer mellan Primula och andra system, exempelvis för schemaläggning och rekrytering. Målsättningen är att dessa ska komma i gång under nästa vecka.

Flera myndigheter har i dag informerat på sina intranät om att Primula är i gång, men har gett skilda uppmaningar om hur de anställda nu ska agera.

Enligt Högskolan Dalarnas medarbetarwebb fungerar Primula nu som vanligt igen och det är möjligt att registrera eventuella reseräkningar som fått vänta.

Karolinska institutet, KI, uppmanar sina medarbetare att gå in och registrera eftersläpande ärenden snarast möjligt.

Göteborgs universitet skriver däremot på sin medarbetarportal att Primula i och för sig fungerar, men att risken för överbelastning är stor, varför medarbetarna uppmanas att invänta mer information innan de loggar in.

Även Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, konstaterar att Primula fungerar igen, men ber sina medarbetare att vänta med att logga in till den 6 februari. ”Våra lönespecialister och administratörer behöver få några dagar på sig att kontrollera uppgifter och komma ifatt innan nya ärenden registreras”, skriver universitetet på sin medarbetarwebb.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA