Hårt tryck på supporten efter hackerattacken

STATENS SERVICECENTER2024-01-23

Statens servicecenter får många samtal till sin support efter den hackerattack som drabbat det löneadministrativa systemet Primula. Bland löneadministratörer finns en oro för att arbete ska anhopas under den tid som systemet ligger nere, berättar STs avdelningsordförande Annika Andersson.

Som Publikt tidigare har rapporterat ligger den löneadministrativa handläggningen i systemet Primula nere på bland annat Statens servicecenter efter hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry. Omkring 120 av de myndigheter som är anslutna till Statens servicecenters tjänster använder Primula, och stoppet berör cirka 60 000 statligt anställda. 

Även Statens servicecenter använder Primula för sina egna anställda. 

– För min del betyder det till exempel att jag inte kan lägga in kvitton för mina utlägg just nu, säger STs avdelningsordförande Annika Andersson

Attacken har påverkat de anställda på olika sätt, förklarar hon. Chefer och de som har kontakter med Tietoevry har mycket att göra, liksom supporten.

– Det är många som hör av sig till supporten, men ännu inte så mycket att det blir övertid. Det är möjligt att trycket ökar när januarilönerna har gått ut. Man kanske inte kan se sin lönespecifikation och ringer ännu mer. 

Däremot har det blivit lugnare för lönehandläggarna när de inte kommer in i Primula. 

– Men där finns en oro för att arbetet anhopas tills Primula kommer i gång igen.

Statens servicecenter hanterar även andra löneadministrativa system, men närmare hälften av statstjänstemännen får sina löner via Primula.

Det har förekommit uppgifter i media om att Statens servicecenter har polisanmält hackerattacken, men det stämmer inte, enligt myndighetens presstjänst. Statens servicecenter har inte heller riktat några skadeståndskrav gentemot Tietoevry. Eventuella framtida krav på skadestånd skulle kunna röra stora extra kostnader för både Statens servicecenter och dess kundmyndigheter. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

IT-säkerhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA