Myndighets diarium utraderat efter it-attacken

IT-SÄKERHET2024-02-02

Hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry har slagit hårt mot Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Bland annat har myndighetens diarium försvunnit och flera arbetsuppgifter måste nu hanteras manuellt. Situationen har lett till en hög arbetsbelastning, berättar Jenny Carlsson, enhetschef vid myndigheten.

Efter it-attacken mot Tietoevry för två veckor sedan har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket saknat åtkomst till flera av sina centrala system och uppgifter i de berörda systemen.

I nuläget kan myndigheten inte överblicka it-avbrottets konsekvenser för verksamheten, men en mängd data av stor betydelse har gått förlorad. Bland annat har all information i myndighetens diarium försvunnit, berättar Jenny Carlsson, enhetschef vid myndigheten.

– Att vi inte kan se befintliga eller tidigare ärenden är det allra största bekymret för oss. Dels kan vi i många fall inte fullgöra vår skyldighet att lämna ut information. Dels kan vi inte komma åt visst material som vi kan behöva, till exempel som underlag för nuvarande utredningar, säger hon.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har även problem med andra system och flera av myndighetens digitala tjänster ligger nere. Till exempel fungerar inte den digitala tjänsten för läkemedelsföretag som vill ansöka om subvention, pris eller prisändringar för läkemedel. Att hantera de ansökningarna är myndighetens kärnuppdrag. 

Just nu skickas ansökningarna i stället in via mejl som måste tas om hand manuellt, vilket medför en hög arbetsbelastning, enligt Jenny Carlsson. 

– Den manuella hanteringen av ansökningar är mer arbetsam och kräver ett helt annat arbetssätt. Situationen skapar också en oro hos medarbetarna som inte har samma överblick över ärendena som vanligt, säger hon.

Samtidigt beskriver hon hur andra delar av verksamheten hamnat i ett vänteläge, när åtkomsten till systemen är begränsad, och att många beslut som brukar fattas i början av varje kalendermånad har fått skjutas upp.

– Många medarbetare har arbetsuppgifter som de just nu inte kan utföra. De har fått göra andra saker som att bemöta frågor, framför allt från företagen, säger Jenny Carlsson.

Tietoevry arbetar med att återställa myndighetens servrar, men det finns ingen prognos för när systemen kommer att fungera igen. 

På sikt kommer Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att försöka återskapa så mycket information från diariet som möjligt.

– I nuläget är det är för tidigt att säga hur mycket som vi kan få tillbaka. I den här akuta fasen är vårt fokus att få upp så många system som möjligt igen för att kunna utföra vårt arbete här och nu. Det här är mycket allvarligt och kommer att påverka oss under lång tid framöver, säger Jenny Carlsson.

Händelsen har anmälts till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Polisen samt Integritetsskyddsmyndigheten. 

Enligt uppgifter från it-leverantören Tietoevry till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket finns det i dagsläget inget som tyder på att data från systemen har läckt ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA