VR Sverige tar över tågtrafik i Gävleborg

SPÅRTRAFIKEN2023-11-17

VR Sverige blir ny operatör för X-trafiks tåg i Gävleborg från och med juni 2025. Enligt nyhetssajten Järnvägar.nu vann VR upphandlingen med ett betydligt lägre anbud än den nuvarande operatören Vy tåg.

Enligt upphandlande Region Gävleborg fick VR Sverige uppdraget eftersom företaget hade högst jämförelsetal utifrån beaktande av både anbudspris och kvalitet. Anbudet från VR innebär att bolaget kör tågtrafiken mot en ersättning av 83 miljoner kronor per år, medan Vy Tågs anbud var 102 miljoner kronor per år.

Kontraktsvärdet för de drygt elva år som avtalet omfattar uppgår enligt Järnvägar.nu till omkring 900 miljoner kronor. Enligt sajten har Vy Tåg ännu inte bestämt sig för om företaget ska överklaga tilldelningsbeslutet.

”Vi brukar skriva avtal på tio år men nu blev det ytterligare halvtannat år för att nästa upphandling inte ska ske samtidigt som vi upphandlar busstrafiken i regionen”, säger X-trafiks chef Andreas Eriksson till Järnvägar.nu.

X-tåg körs på sträckorna GävleSundsvall och GävleLjusdal med nio två- och trevagnars Regina-tåg av typerna X50 och X52.

VR Sverige

VR Sverige är ett helägt dotterbolag till VR Group i Finland, där den finländska staten är huvudägare. Företaget har 3 000 anställda.

VR Sverige ansvarar i dag för Pågatågen i södra Sverige på uppdrag av Skånetrafiken och för Östgötapendeln på uppdrag av Östgötatrafiken. I Stockholm kör VR buss, spårvagn och lokaltåg på uppdrag av SL.

I december tar VR Sverige också över trafiken för Tåg i Bergslagen efter SJ.

Källa: Järnvägar.nu

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA