Under förra året anlände 897 059 av 958 990 persontåg till slutstationen i rätt tid. Det motsvarar en punktlighet på 93,5 procent. Det är 2,2 procentenheter bättre än det tidigare rekordåret 2019.
Huvudskyddsombudet Ola Brunnström på Pågatågen erbjöds två årslöner för att lämna sin tjänst. Han tackade nej och riskerade därmed uppsägning, men i veckan blev det klart att han får behålla jobbet, skriver Sekotidningen.
ST och Arriva har kommit överens om ett nytt lokalt kollektivavtal på Pågatågen. För de flesta medarbetare innebär avtalet inga större förändringar, men de som anställts under de senaste åren kommer att få bättre villkor än tidigare.
Om ett par veckor tar SJ över Öresundståg från Transdev, och ST är i huvudsak positivt till förändringen. Men flera frågor återstår att lösa och de lokala facken har inte fått möjlighet att delta i inrangeringsförhandlingar. ”Det är en konstig procedur och inte optimalt”, säger Lars Nilsson, ordförande för ST inom Transdev.
Anställda på Pågatågen får nu återigen frågan om de kan tänka sig att gå ned i arbetstid. Tackar personalen nej den här gången väntar uppsägning, enligt ST.
ST inom Pågatågen rasar över att arbetsgivaren Arriva påbörjat uppsägningar innan saken förhandlats. Men Arriva tillbakavisar uppgifterna. Enligt företaget avvaktar man med uppsägningar tills ett nytt lokalt avtal finns på plats.
I våras föreslog en statlig utredning om järnvägsunderhåll att Trafikverket ska ta över en del av underhållet i egen regi. En god idé, anser ST, som stöder förslaget i sitt remissvar.
EUs nya krav på tysta järnvägssträckor börjar gälla 2024. Enligt en ny rapport från Transportstyrelsen riskerar antalet olyckor på järnvägen att öka när äldre gjutjärnsbromsar byts mot tystare i kompositmaterial.
Anställda på Pågatågen har rätt till en toalettpaus efter 2,5 timmars arbete, slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. De anställda ska inte heller behöva använda toaletterna på tågen.
Skyddsorganisationen inom SJ drar tillbaka sin anmälan till Arbetsmiljöverket om stressade lokförare. Det pressade arbetsschemat ska förbättras med en ny handlingsplan som arbetsgivaren har presenterat. ”Vi är på rätt spår och det råder samsyn”, säger skyddsombudet Jenny Bergman till Publikt.
Bara en av trehundra anställda ska ha tackat ja till Arrivas erbjudande om att gå ned i arbetstid och byta kollektivavtal, enligt en undersökning som facken på Pågatågen har gjort.
Efter beskedet om att Arriva vill tvinga personal på Pågatågen att gå ned i tid och byta kollektivavtal, kallar Region Skåne nu företaget till ett krismöte. Kollektivtrafiknämnden anser inte att beslutet står i proportion till neddragningarna i trafiken.
Gå ned i arbetstid, eller riskera att bli uppsagd. Det valet ställs nu heltidsanställd personal på Pågatågen inför. Samtidigt vill arbetsgivaren Arriva också att de anställda byter kollektivavtal, något som fått ST att reagera starkt.
Många lokförare inom SJ lider av stress och ångest på grund av ett hårt pressat arbetsschema. Problemen har eskalerat sedan coronapandemin slog till och skyddsorganisationen har nu anmält SJ till Arbetsmiljöverket. ”Man vet egentligen bara vilka dagar man jobbar, men inte vilka tider”, säger skyddsombudet Jenny Bergman till Publikt.