Annons:

Nr 14 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
LEDARE: chefredaktörenLedareMer behöver göras för att stoppa sexuella trakasserier på landets arbetsplatser. Det står smärtsamt klart för den som läst de upprop som publicerats de senaste veckorna.
KOLL PÅ: lunchrummetFördjupningDet finns all anledning att göra mer än ”en skolmatsal” av lunchrummet, tycker arbetspsykologen Aram Seddigh.
INTERVJU: statistFördjupningST-medlemmen Jenny Karlsson tränar åsnan Laban som skådespelar i julspel i kyrkor.
turkietFördjupningEfter den turkiska regimens utrensningar förlorade tiotusentals offentliganställda jobbet. En grupp akademiker finner tröst i musiken.
ledarskapFördjupningHur ser du på en generaldirektörs möjligheter att påverka arbetsplatskulturen?
ledarskapFördjupningDen högsta chefen är ytterst ansvarig för verksamheten. Men i hur stor utsträckning kan en generaldirektör påverka kulturen på en arbetsplats? Forskare på området uttrycker delvis olika ståndpunkter. Publikt punktmarkerade Försäkringskassans Ann-Marie Begler för att söka svar på frågan.
SÅ GJORDE VI: arbetsmiljöDitt jobbEn trång, fönsterlös lokal med usel ventilation gjorde stämningen irriterad och aggressiv på Försäkringskassans servicekontor i Botkyrka.
ArbetslivscoachenDitt jobbOuttalade normer på arbetsplatsen kan göra att människor far illa. Med normspaningen som verktyg kan ni få en bättre arbetsmiljö.
DITT JOBB: trakasserierDitt jobbDu ska inte behöva stå ut med att bli pressad och skrämd av någon som vill att du ändrar ditt beslut i din roll som tjänsteman.
FilmKulturI år kom den svenska filmjulens kioskvältare redan 1 december, med den oväntat lyckade filmatiseringen av Solsidan, men annars är det ont om typiska julfilmer – det vill säga folkligt flirtande filmer med hög budget och låg IQ. December bjuder i stället på upplyftande många sevärdheter. Men vi börjar i moll.
KULTUR: antologiKulturBjörn Rombach är redaktör för en nyutkommen antologi som under­söker hur den offentlig­anställde tjänstemannen skildras i litteraturen. Bilden är varierad – men hjältarna är få.
gästkrönikaKrönikaEmmanuel Macrons Justin Bieber-utstrålning kändes orginell i början, men egentligen representerar han en politikertyp som blir alltmer populär i världen, skriver författaren och journalisten Ulrika Kärnborg.
DebattDebattFler arbetsförmedlare och skäliga löner är nödvändigt för att få bukt med den dåliga arbetsmiljön och de höga sjuktalen på Arbetsförmedlingen, skriver arbetsförmedlaren Cecilia Sjöberg.
Prenumerera på