Sluta ducka om vår arbetsmiljö, Sjöberg

DEBATT: DEBATT2017-12-12
Fler arbetsförmedlare och skäliga löner är nödvändigt för att få bukt med den dåliga arbetsmiljön och de höga sjuktalen på Arbetsförmedlingen, skriver arbetsförmedlaren Cecilia Sjöberg.

Se en stjärna falla och du får önska dig något. Nu har ännu en kollega, en stjärna, fallit. Jag önskar att chefen, cheferna, generaldirektören och överdirektören ska göra något åt saken. För nu vet vi – manfallet är inte lokalt utan genomgående för hela myndigheten.

På en av Arbetsförmedlingens verksamhetsdagar fick generaldirektör Mikael Sjöberg en direkt fråga från publiken vad han tänker göra åt de höga sjuktalen. Han duckade. Mikael Sjöberg svarade att man redan tagit alla tänkbara steg; att myndig­heten varit så duktig på att vidta åtgärder att Arbetsförmedlingen kan användas som skolexempel. Ändå blir vi sjuka.

Mikael såg själv rätt trött ut där uppe på scenen med tre färgglada ballonger på var sida om en storbildsskärm bakom honom – ett tafatt försök att göra en dyster stämning glad. På storbilds­skärmen rullade fråga efter fråga in från publikens uppkopplade mobiler. I runda slängar rörde åtta av tio frågor hög sjukfrånvaro, hög arbetsbelastning och stort manfall. Som sagt, Mikael Sjöberg duckade. Och duckar generaldirektören lär cheferna under honom också ducka.

Vi arbetsförmedlare är bra på att ställa krav på andras arbetsmiljöer, men inte på vår egen. Tack och lov har facket tagit bladet från munnen och sagt att nu får det vara nog. För med rådande ekvation – orimligt låga löner plus orimligt hög arbetsbelastning är lika med orimligt högt manfall – kommer det att gå åt fanders.

Om det finns en lösning? Ja, men det är inte den glorifierade digitalisering som myndigheten sätter så stort hopp till. Lösningen är mycket enklare än så – anställ fler kompetenta arbetsförmedlare! Det, Mikael Sjöberg, är nästa nödvändiga steg. Och med en rimlig arbetsbelastning och en skälig lön kommer dessa nya medarbetare att välja att stanna kvar.

Men med rådande ekvation kommer stjärnor att fortsätta falla. Och med dem hela myndigheten.

Cecilia Sjöberg, arbetsförmedlare

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.