Högtid för alla fans av GW

KULTUR: FILM2017-12-12
I år kom den svenska filmjulens kioskvältare redan 1 december, med den oväntat lyckade filmatiseringen av Solsidan, men annars är det ont om typiska julfilmer – det vill säga folkligt flirtande filmer med hög budget och låg IQ. December bjuder i stället på upplyftande många sevärdheter. Men vi börjar i moll.
Av:  Fredrik Sahlin
  • Skönheten och odjuren. »Tänker du anmäla en våldtäkt klädd så där?« Nej, citatet är inte hämtat från #metoo-upp­roret utan en del av den attityd som Mariam möts av när hon vill anmäla tre poliser som våldfört sig på henne. Vi följer henne genom en helvetesnatt där den patriarkala byråkratin, och vidriga översittare, sakta men säkert maler ner hennes kamp för upprättelse. Den här tunisiska filmen tar oss på en smärtsam resa som naglar sig fast i själen och sitter kvar lång tid efter visningens slut. (Bio 8/12)
  • Wonder Wheel heter den nu 82-årige Woody Allens senaste skapelse. Han är ju galet produktiv, spottar ur sig en film per år, och det inte för vår skull utan för att hålla dödsångesten stången. Kvantitet är som bekant sällan samma sak som kvalitet, men han har å andra sidan en hög lägstanivå. Här återskapar han, som så ofta förut, sin ungdoms New York – mer specifikt Coney Island – i en lättsam kärlekshistoria med maffiatryffering. Charmigt och välspelat, om än ingen milstolpe. (Bio 22/12)
  • Den döende detektiven. Strax efter jul kommer ytterligare en högtid, i alla fall för alla fans av bra svensk polisfilm – och Leif GW Persson. Rolf Lassgård excellerar återigen som den finurlige kommissarien Lars Martin Johansson, som lär ha förmågan att se runt hörn. Jag har i skrivande stund bara sett två av de tre entimmesavsnitten men om man bortser från några stelopererade birollsinsatser lovar det gott. Regissören Kristian Petri lägger tyngd vid Johanssons kulinariska njutning vilket gör att huvudrollen på ett fint sätt glider ihop med sin skapare, den erkände gourmén GW. (SVT 3/1 + SVT Play)
  • Un beau soleil intérieur eller Let the sun shine in som den heter på svenska(?!) är något så ovanligt som en romantisk komedi för vuxna (läs medelålders), signerad den franska regissören Claire Denis. Juliette Binoche glänser i huvud­rollen som den frustrerade och sökande Isabelle som dras in i kärlekstrubbel och eviga, men smarta, relationsdiskussioner som känns härligt… franska. (Bio 25/12)

ÄMNEN:

Film
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.