Trafikverkets huvudkontor i Borlänge byggs om. I mitten av 2022 kommer de 1 600 anställda att arbeta i aktivitetsbaserade lokaler.
Bild: Trullsa/Mostphotos
Trafikverkets huvudkontor i Borlänge byggs om. I mitten av 2022 kommer de 1 600 anställda att arbeta i aktivitetsbaserade lokaler.

Aktivitetsbaserat när Trafikverket bygger om sitt huvudkontor

TRAFIKVERKET2021-01-22
Lägre hyra, lokalytor som minskar med en tredjedel och 350 färre skrivbordsplatser för de 1 600 anställda. Det blir resultatet när Trafikverket bygger om huvudkontoret i Borlänge för att det ska bli aktivitetsbaserat. Renoveringen ska vara klar 2022.

För tillfället sitter personalen på Trafikverkets huvudkontor på två olika adresser i Borlänge. I samband med att giltighetstiden för hyreskontraktet närmar sig sitt slut har myndigheten bestämt sig för att samla de 1 600 anställda i Borlänge på ett kontor, genom att bygga om den ena lokalen.

När ombyggnationen är klar nästa år får personalen husera på en 30 600 kvadratmeter stor kontorsyta, jämfört med de 45 400 kvadratmeter som dagens lokaler erbjuder.

Hyran minskar samtidigt från 54,5 miljoner kronor om året till 48,8 miljoner kronor, visar siffror som Publikt har fått från myndigheten.

– Vi har mycket så kallad död yta idag, i gångstråk och kulvertar som inte går att använda. De nya lokalerna blir mycket effektivare, säger Conny Jonsson, chef för arbetsmiljö och lokaler på Trafikverket.

Det nya kontoret kommer att bli aktivitetsbaserat och skrivbordsplatserna kommer i och med det att minska, från 1 650 till 1 300 stycken.

– Vi har en verksamhet där väldigt många har behov av andra ytor än bara traditionella kontorsarbetsplatser, så vi tror att den här lösningen kommer att fungera väldigt väl. Aktivitetsbaserat är något som vi har infört på samtliga regionkontor och nu är det dags för huvudkontoret, säger Conny Jonsson.

När det nya kontoret står klart nästa år lämnar Trafikverket kontorslokalerna på Jussi Björlings väg i Borlänge.
Bild: Per Berglund/Mostphotos
När det nya kontoret står klart nästa år lämnar Trafikverket kontorslokalerna på Jussi Björlings väg i Borlänge.

Pierre Karlsson, STs sektionsordförande inom Trafikverket i Borlänge, tror inte att den minskade kontorsytan kommer att påverka arbetsmiljön nämnvärt.

– Påverka kommer det nog att göra men just nu jobbar nästan alla hemifrån med tanke på pandemiläget, och det har fungerat väldigt bra. Så jag tror att det blir många som kommer att vilja jobba hemifrån mer även när det här är över, säger han.

Publikt har pratat med anställda på Trafikverket i Borlänge, som beskriver att det finns ett visst missnöje med att kontoret ska bli aktivitetsbaserat. Pierre Karlsson har fått liknande reaktioner till sig.

– Överlag är folk nog inte jättepositiva just nu. Men hela Trafikverket har genomgått den här processen och de har nog förhoppningsvis lärt sig av hur det har gått på de andra kontoren, säger Pierre Karlsson.

Ombyggnationen av Trafikverkets huvudkontor ska vara klar i mitten av 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.