Bild: Jan Pontho

Blev nekad att bjuda före detta kollegor på tårta

POLISEN2023-03-09

Vid årsskiftet gick Carina Björk i pension. När hon 25 dagar senare kom till sin gamla arbetsplats – polishuset i Ystad – för att bjuda på tårta blev hon nekad inträde på grund av säkerhetsregler. ”Det var som ett slag i magen”, säger hon.

Carina Björk har arbetat inom Polisen i över 30 år, senast som receptionist i polishuset i Ystad. Vid årsskiftet gick hon i pension och blev avfirad av sina kollegor. Som tack ville hon komma tillbaka och bjuda på tårta.

Den 9 januari skickade Carina Björk, genom en kollega som jobbade kvar, ett mejl till alla som arbetar i polishuset i Ystad där hon aviserade att hon skulle komma förbi och bjuda på tårta på eftermiddagen den 25 januari.

Men när hon kom med tårtorna blev hon inte insläppt, med motiveringen att hon inte var säkerhetsklassad.

– Det har aldrig hänt förut att en före detta kollega inte blivit insläppt. Jag kände mig så oerhört kränkt, efter allt jag gjort för den arbetsgivaren i över 30 år. Jag fick lämna tårtorna till min före detta kollega som blivit nedskickad för att ge mig det tråkiga beskedet. Själv fick jag gå därifrån, berättar Carina Björk.

När hon kom hem ringde Carina Björk upp sin före detta gruppchef, som hon förmodade var den som tagit beslutet att inte släppa in henne.

– Jag sa åt honom att jag hoppades att han skulle sätta tårtan i halsen, sedan lade jag på. Jag var så vansinnigt arg för att han inte ens hade mage att komma ned till receptionen och ge mig beskedet själv.

Sedan dess har hon, enligt egen utsago, inte hört ett ljud från ledningen i polishuset, trots att hon skickat ett mejl till sin högsta chef och bett om en förklaring.

Publikt har vid ett flertal tillfällen sökt chefen för lokalpolisområde Ystad, Frida Lovén, utan att få prata med henne i telefon. I ett mejl skriver hon: ”Sedan säkerhetsläget i Sverige har blivit försämrat har vi på många olika sätt få se över säkerheten i och kring våra polishus. En av många åtgärder är bland annat att man inte har tillträde till polishusen efter avslutad anställning.” Hon skriver vidare att den som ändå vill komma måste bestämma tid och plats med före detta chef, och avslutar: ”Vid detta tillfälle var ingen chef närvarande utan denna händelse kom oss till kännedom i efterhand då medarbetaren ringde sin fd chef.”

När Publikt påpekar att Carina Björk hade skickat ett mejl i god tid innan och aviserat att hon skulle komma och bjuda på tårta och att ingen svarat och sagt att det inte gick, skriver Frida Lovén:

”Det stämmer att Carinas mail gick ut som ett ’mass mail’. Carina bad en administratör på en annan avdelning, som inte fått infon enligt ovan (att vissa säkerhetsrutiner skärpts, reds anm), skicka ut detta utan att hon, Carina, hade stämt av tid och plats med sin fd närmsta chef.”

Carina Björk menar att hennes mejl nådde både hennes före detta närmaste chef och Frida Lovén.

– Att i efterhand konstruera när, var och hur ett besök ska anmälas är dumhet in absurdum. Jag börjar tro att detta är personligt. Jag har varit fackligt aktiv och alltid tagit strid mot orättvisor. Jag har nog inte varit särskilt bekväm för arbetsgivaren, men jag har aldrig gjort något dumt. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA