Dan Eliasson blir ny polischef

POLISEN2014-11-20

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson blir ny rikspolischef. Det beslöt regeringen i dag. Från årsskiftet ska han leda den nya sammanslagna polisorganisationen.

Flera olika namn har nämnts i spekulationerna om vem som ska blir ny rikspolischef. Med bara en dryg månad kvar tills den nya enmyndigheten Polisen ska bildas har regeringen valt Dan Eliasson till polischef.

Han är sedan hösten 2011 generaldirektör för Försäkringskassan och var innan dess chef för Migrationsverket under fyra år.

Socialdemokraten Dan Eliasson är 53 år och läste till jurist vid Uppsala universitet, jobbade för Efta i Genève och på UD några år innan han 1995 blev politiskt sakkunnig hos justitieminister Laila Freivalds. 2001 - 2006 var han statssekreterare åt Thomas Bodström.

När Alliansen vann valet 2006 fick Dan Eliasson sitt första polisjobb som biträdande chef på Säpo, med ansvar för underrättelseverksamhet. Året därpå utsågs han till chef för Migrationsverket, där han fick han goda omdömen i medarbetarundersökningarna.

2011 blev Dan Eliasson chef för den hårt kritiserade Försäkringskassan. Han lyckades återställa förtroendet för myndigheten, men efter vårens skandaler med misstänkt jäv och brott mot efterforskningsförbudet rasade de anställdas förtroende för generaldirektören från 71 till 26 procent. Vid medarbetarundersökningen i augusti hade det stigit till 36 procent.

”Det är ingen skönhetstävling att vara generaldirektör”, förklarade Dan Eliasson för Publikt, som är den högst betalde myndighetschefen med 149 000 kronor i månaden.

På presskonferensen där inrikesminister Anders Ygeman presenterade den nye rikspolischefen förklarade Dan Eliasson att han inte kände någon oro för att budgeten inte skulle räcka under nästa år.

– Svensk polis har aldrig haft så mycket pengar, sade han.

Men på en fråga om storleken på administrationen svarade han också att ”midjan är för tjock”.

Han sade att det behövs fler poliser i verksamheten och mer av lokal polis. Men hur det ska gå till vill han först diskutera internt.

Dan Eliasson, ny rikspolischef. Foto: Försäkringskassan.
Dan Eliasson, ny rikspolischef. Foto: Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA