"Ett oemotståndligt uppdrag"

POLISEN2014-11-20

Nye rikspolischefen Dan Eliasson vill inte uttala sig om det framtida antalet civilanställda: ”Jag nedvärderar inte jobben i administrationen, men vi måste få ut mer polisverksamhet”, sade han på torsdagens presskonferens.

Dan Eliasson duckade rutinerat för svåra frågor vid sitt första framträdande som polischef. Han är glad för att få vara med och ”göra en bra polis bättre”:

– Det här är den största förvaltningsreformen i Sverige sedan 1965 . Det är ett oemotståndligt uppdrag. De organisatoriska bojorna på polisen tas bort 1 januari. Polisen kan då bli spetsigare, bättre och mer tillgänglig i lokalsamhället, sade han till de journalister som samlats i regeringsbyggnaden Rosenbad.

Han ville inte uttala sig om detaljer, men visade att han läst på:

– Om jag minns rätt finns det 28 781 medarbetare i polisens nya organisation. Ett skäl till att jag fått jobbet är min erfarenhet av att leda stora och komplexa organisationer.

Men vad kan han om polisen?

– Jag har elva år på justitiedepartementet och ett år som biträdande Säpochef. Vad många inte vet är att jag var statsministerns personlige representant i arbetet med att bekämpa organiserad brottslighet kring Östersjön. Så jag kan en hel del om polisen.

I budgeten för 2015 får polisen bara ett påslag med 200 miljoner kronor, medan facken gärna skulle sett en nolla till på den siffran:

– Polisen har aldrig haft så mycket pengar som nu, säger Dan Eliasson. Vi klarar verksamheten bra 2015. Jag tycker det är viktigare att se vad vi ska göra med de pengar vi har än att titta på dem vi inte har. Nu har vi fått det här tillskottet och vi får se hur långt det räcker. Sedan är det en ny budgetförhandling nästa år.

Folkpartiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson har krävt att polisen ska banta sin administration. Dan Eliasson ställer sig inte helt avvisande:

– Midjan är lite för tjock på svensk polis. Vi måste få ut fler i verksamheten.

Fler uniformer på stan och färre personer vid datorerna alltså?

– Det administrativa stödet är viktigt. Jag nedvärderar inte de jobben, men vi måste få ut så mycket verksamhet som möjligt.

Antalet civilanställda minskar, behöver inte polisen andra kompetenser än den som kommer från Polishögskolan?

– Vi behöver berika svensk polis med kompetens av alla slag. Men hur relationerna mellan arbetsuppgifterna ska se ut vill jag först diskutera internt.

Frågan om förtroenderaset hos personalen på Försäkringskassan efter vårens skandaler med misstänkt jäv och brott mot efterforskningsförbudet skojade Dan Eliasson bort:

– Jo, men förtroendet studsade ju upp igen. Det var inte min ledarstil som var ifrågasatt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA