Fler jobb hotade på Luftfartsverket

VARSEL2003-12-10
Varslen vid Luftfartsverket fortsätter. På Arlanda, Landvetter och Sturup har sammanlagt 166 personer varslats om uppsägning. Och i maj beräknas ytterligare 45 personer vid huvudkontoret bli varslade.
Av:  Christian Örjestål

– Det blir tuffa tag, staben i Norrköping kommer att halveras i och med de här varslen, säger Krister Falk, ordförande för ST vid Luftfartsverket, LFV. Arbetsgivaren har inga siffror som visar att det skulle finnas någon övertalighet. Vi jobbar för att hitta lösningar och innan sommaren borde personalen ha fått besked.

Varslen är en del av LFVs åtgärdsprogram för att möta den svaga utvecklingen av flygmarknaden. Målet är att förbättra resultatet med en halv miljard.

– Problemet är att personalen behövs, men det finns inga pengar för att behålla alla. Vi väntar på en uppgång inom flyget om några år och då kan de som har sagts upp återanställas, säger Krister Falk.

 LFVs negativa resultat är en direkt följd av passagerarminskning inom flyget.

– Hittills har vi inte kunnat se någon återhämtning av nedgången. Det är bara lågkostnadsflygen som ökar sina marknadsandelar, kommenterar LFVs generaldirektör Lars Rekke.

Fakta

Luftfartsverkets rörelseintäkter har minskat med 100 miljoner kronor jämfört med förra året. Samtidigt har rörelsekostnaderna ökat med över 90 miljoner. Investeringarna har halverats och ligger i dag på 419 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.