Flest män i lönetoppen

LÖNER2017-06-20
Nu har regeringen beslutat om årets löneökningar för myndighetscheferna i staten. Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon får 165 000 kronor i månaden och fortsätter att toppa lönelistan.
Av:  Ann Dahlin,  Emmeli Nilsson

Denna artikel publicerades 2017 och löneuppgifterna är inte längre aktuella. En artikel med aktuella uppgifter finns högst upp i denna lista.

Det är regeringen som beslutar om lönerna för de flesta myndighetschefer och ytterligare några höga chefer i staten. De har nu fått nya löner, som gäller från 1 oktober 2016. Löneökningen för gruppen som helhet är 2,2 procent.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon ökade sin månadslön från 128 200 kronor till 159 000 kronor när hon hösten 2015 gick från posten som generaldirektör på Försvarets materielverk. I år blir det ytterligare 6 000 kronor i påslag – en ökning med 3,8 procent. Hon tjänar nästan lika mycket som statsminister Stefan Löfven, S, vars nya månads­lön är 168 000 kronor.

När Lena Erixon kom till Trafik­verket petade hon ned rikspolischefen Dan Eliasson från toppositionen bland de myndighetschefer vars löner sätts av regeringen. Han behåller andra­platsen med sin nya lön på 160 000 kronor. Den övre delen av lönelistan ser lika­dan ut som förra året, trots att Skatte­verkets kritiserade general­direktör Ingemar Hansson inte får en enda krona i löneökning i år. Finans­minister Magdalena Andersson, S, har deklarerat att Skatteverket behöver ett nytt ledningsteam och att Ingemar Hansson ska få andra arbetsuppgifter när en ny generaldirektör rekryterats.

I år finns åtta män och tre kvinnor på listan över de elva myndighetschefer som regeringen gett högst lön. Sedan förra året har Sjöfartsverkets general­direktör Ann-Catrine Zetterdahl slutat. Hon hade en månadslön på 136 600 kronor. Hennes efterträdare Katarina Norén tillträder 1 juli, men hennes lön har ännu inte offentliggjorts.

*I den tryckta tidningen saknas löneuppgift om lönen för Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsen.

Lena Erixon
Bild: Elin Gårdestig
Lena Erixon

Så sätts lönerna för myndighetscheferna

 • Regeringen beslutar om löner för de flesta myndighetschefer – bland andra generaldirektörer, landshövdingar, musei­chefer och lärosätenas rektorer. Rege­ringen beslutar också om lönerna för över­direktörer vid större myndigheter samt läns­styrelsernas länsråd. Totalt handlar det om cirka 200 personer.
 • Regeringen sätter inte lönerna för cheferna för de myndigheter som ligger under riksdagen.
 • Lönen för Arbetsgivar­verkets generaldirektör sätts av Arbetsgivarverkets styrelse.
 • Lönen för de statliga AP-fondernas verkställande direktörer sätts av respektive fonds styrelse.

Myndighetscheferna med högst lön

 1. Lena Erixon, Trafikverket, 165 000 kronor.
 2. Dan Eliasson, Polisen, 160 000 kronor.
 3. Ann-Marie Begler, Försäkringskassan, 156 900 kronor.
 4. Micael Bydén, ÖB, Försvarsmakten, 154 200 kronor.
 5. Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen, 151 600 kronor.
 6. Ingemar Hansson, Skatteverket, 140 000 kronor.
 7. Erik Thedéen, Finans­inspektionen, 134 000 kronor.
 8. Dan Sjöblom, Post- och telestyrelsen, 131 000 kronor
 9. Hans Lindblad, Riksgälds­kontoret, 130 800 kronor.
 10. Ann Persson Grivas, Luft­fartsverket, 130 000 kronor.
 11. Mikael Ribbenvik, Migrationsverket, 130 000 kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.