Flyktingfrågan fokus på Europafackets kongress

EUROPAFACKET2015-10-02
Europafacket EFS kräver stöd för asylrätten och att Europas ledare satsar på integration. En resolution om detta antogs på kongressen som avslutas i dag, fredag.
Av:  Lennart Frykskog

Europafacket har kongress vart fjärde år, och frågan om EU-initiativ för att reglera minimilöner dyker ständigt upp. De nordiska facken, som har starka kollektivavtalssystem, vill dock inte bindas vid skrivningar om statlig inblandning på bred front.

Kompromissen blev acceptabel för Norden och TCOs ordförande Eva Nordmark var nöjd efteråt.

”Glad över Europafackets linje om att värna kollektivavtalsmodellen och höjda minimilöner genom lag i länder där facken vill”, twittrade hon när resultatet stod klart.

Cirka 500 röstberättigade delegater, varav 21 från Sverige, från ett fyrtiotal länder deltog på kongressen. Företrädare från TCOs förbund lyfte frågor om jämställdhet, facklig organisering och psykosocial arbetsmiljö. Rekryteringen är särskilt viktig eftersom de europeiska facken tappat stort och i dag organiserar 43 miljoner.

Flyktingfrågan och migrationspolitiken stod i fokus, och ett uttalande till stöd för asylrätten antogs. Europas ledare uppmanas att ge en fristad och ta ett krafttag i integrationspolitiken. Beslutet föregicks av att svenska kunskapsministern Aida Hadzialic inför kongressen berättade om sin flykt som barn från kriget på Balkan.

Stora delar av ledningen förnyades vid valen. Italienaren Luca Visentini är ny generalsekreterare efter Bernedette Ségol. Till en av två vice generalsekreterare valdes svenskan Veronica Nilsson, som tidigare har varit TCO-utredare.

– Vi är jätteglada över att hon får den posten, säger Berivan Öngörur som är internationell sekreterare på TCO.

Till ny ordförande i Europa valdes belgaren Rudy De Leeuw.

En diskussion om nya arbetsformer för att göra Europafacket effektivare i påverkansarbetet inleddes. Konkreta förslag om detta ska var klara 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.