IFAU: Utlandsfödda diskrimineras

DISKRIMINERING2018-11-23
Det är betydligt större chans för utlandsfödda kvinnor än för utlandsfödda män att bli kallade till jobbintervju, Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

IFAU har studerat rekryteringar inom restaurang- och kafébranschen. Den som är född utanför Europa kallas mer sällan än svenskfödda till jobbintervjuer. Vissa grupper diskrimineras mer än andra och det finns även skillnader mellan könen, enligt rapporten.

Svenskfödda kallades oftast till intervju. Skillnaden var liten mellan den som var född i Sverige, 21 procent, och den som var född i Polen,17 procent. Det gick sämre för sökande födda i Irak eller Somalia. Bara fem procent av sökande födda i Somalia kallades till intervju, medan tio procent av dem födda i Irak fick komma på intervju.

I alla utrikes födda grupper kallades kvinnorna i högre utsträckning än männen till intervju. Bara 2,5 procent av män födda i Somalia fick inbjudan till intervju, medan 7,5 procent av kvinnorna kallades.

”Våra resultat stämmer överens med forskningen om etniska hierarkier, att vissa grupper av utrikesfödda diskrimineras mer än andra. Då många utrikesfödda jobbar på caféer och restauranger blir den diskriminering vi ser här är av stor betydelse för gruppens möjligheter på arbetsmarknaden, kommenterar Kåre Vernby, en rapportens författare i ett pressmeddelande.

Ny metodik användes

Rapporten bygger på en experimentell metod där närmare 1 500 påhittade jobbansökningar skickades till utannonserade tjänster på restauranger och kaféer i Sveriges sju största städer. De sökande var födda i Somalia, Polen, Irak och Sverige. Kön, medborgarskap, arbetslivserfarenhet och fritidsintressen varierades i ansökningarna. 

Källa: IFAU

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.