Kampanj mot falsk information om vaccin

CORONA2021-03-03
Falsk information och påverkan på sociala medier är ett hot mot den pågående vaccinationskampanjen, anser Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Därför startar MSB en särskild utbildningsinsats.

MSBs nya utbildningsinsats riktar sig till kommunikatörer vid landets regioner och kommuner. Det handlar om att möta falsk information och rykten som sprids i kommentarsfält på sociala medier.

”Vi berättar hur man identifierar och vilka strategier man kan använda sig av för att hantera desinformation och vilseledning kopplat till vaccinationen”, säger enhetschefen Mikael Tofvesson vid MSB till Ekot.

Enligt Mikael Tofvesson florerar många falska påståenden om vaccination mot covid-19. Till exempel att det skulle vara bättre att stärka immunförsvaret än att ta vaccin, att vaccinet innehåller mikrochip eller att det är bättre att bli sjuk än att vaccinera sig. 

Mikael Tofvesson tror att det finns flera olika orsaker till att desinformation sprids:

”Det ena är att det kanske finns aktörer som vill underminera förtroendet för Sverige och det svenska samhället. Det andra är den ekonomiska faktorn, att vissa vill få läsare till sina sidor för att få in annonsintäkter och använder information som skapar vaccinoro”, säger han till Ekot.

MSB har också iakttagit att det förekommer påverkan från främmande makt, där stater driver olika påverkanskampanjer för att sprida en negativ bild och desinformation kring vaccin eller vaccinframställning, uppger Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.