Regeringskansliet kan få sänkt anslag

RIKSDAGEN2010-12-02

Riksdagens konstitutionsutskott vill minska anslaget till Regeringskansliet med 300 miljoner kronor. Bakom förslaget står Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Regeringen har i budgetpropositionen föreslagit att drygt 6,5 miljarder kronor ska anslås till Regeringskansliet. Samtliga oppositionspartier har motionerat om att sänka anslaget. Nu har de rödgröna enats om ett förslag där anslaget prutas med 300 miljoner kronor, medan Sverigedemokraterna reserverar sig och står kvar vid sitt och de rödgrönas ursprungliga krav på en sänkning med ytterligare 370 miljoner kronor.

Regeringspartierna ställer sig i en egen reservation bakom regeringens förslag. Eftersom regeringspartierna bara har sju av utskottets 16 ledamöter, medan de rödgröna har åtta ordinarie blir de rödgrönas förslag utskottets betänkande.

I betänkandet skriver KU att nerdragningen inte innebär några försämringar för Regeringskansliet. De rödgröna anser att det är hög tid att effektivisera Regeringskansliets verksamhet. Därför ska anslaget dras ned till samma nivå som före Sveriges ordförandeskap i EU. Enligt KU kommer en neddragning till drygt 6,2 miljarder inte att försämra Regeringskansliets förmåga att hjälpa regeringen att styra Sverige.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna menar i sin reservation att Regeringskansliets anslag redan har sänkts sedan ordförandeskapet. Att minska anslaget ytterligare skulle minska Regeringskansliets förmåga att utgöra ett effektivt och kompetent instrument för regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA