SCB-chefen kallas till finansutskottet

SCB2019-11-14

Statistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.

Flera tunga politiker i finansutskottet har reagerat på att Statistiska centralbyrån, SCB, tvingas göra om statistiken i arbetskraftsundersökningarna, AKU, det senaste året, skriver Aftonbladet. Därför kallar nu finansutskottet till sig SCBs generaldirektör Joakim Stymne för att få information om hur det hela gått till.

”Statistiken från SCB måste vara korrekt, det är av avgörande betydelse för oss i riksdagen när vi fattar beslut. … Jag förväntar mig att han förklarar hur den här situationen har kunnat uppstå och vad de gör för att det inte ska upprepas ”, skriver utskottets vice ordförande Elisabeth Svantesson, M, i en kommentar till Aftonbladet.

Också Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson, som även hon sitter i finansutskottet, har reagerat på de felaktiga siffrorna från SCB. Hon anser enligt Aftonbladet att det var fel av SCB att lägga ut arbetsuppgifter på privata aktörer. Det allvarligaste är att uppgifterna från SCB, som ligger till grund för mycket i den ekonomiska politiken, inte går att lita på, anser hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SCB Evry aku
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA