SCB-chefen kallas till finansutskottet

SCB2019-11-14
Statistiska centralbyråns generaldirektör Joakim Stymne kallas till riksdagens finansutskott för att förklara turerna kring de missvisande siffrorna i myndighetens arbetskraftsundersökningar.

Flera tunga politiker i finansutskottet har reagerat på att Statistiska centralbyrån, SCB, tvingas göra om statistiken i arbetskraftsundersökningarna, AKU, det senaste året, skriver Aftonbladet. Därför kallar nu finansutskottet till sig SCBs generaldirektör Joakim Stymne för att få information om hur det hela gått till.

”Statistiken från SCB måste vara korrekt, det är av avgörande betydelse för oss i riksdagen när vi fattar beslut. … Jag förväntar mig att han förklarar hur den här situationen har kunnat uppstå och vad de gör för att det inte ska upprepas ”, skriver utskottets vice ordförande Elisabeth Svantesson, M, i en kommentar till Aftonbladet.

Också Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson, som även hon sitter i finansutskottet, har reagerat på de felaktiga siffrorna från SCB. Hon anser enligt Aftonbladet att det var fel av SCB att lägga ut arbetsuppgifter på privata aktörer. Det allvarligaste är att uppgifterna från SCB, som ligger till grund för mycket i den ekonomiska politiken, inte går att lita på, anser hon. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SCB Evry aku
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.