Arbetslösheten och sysselsättningen har inte svängt så mycket som det har rapporterats tidigare, enligt SCBs reviderade siffror. Orsaken är att den externa konsulten Evry gjort fel i datainsamlingen.
Bild: Mostphotos
Arbetslösheten och sysselsättningen har inte svängt så mycket som det har rapporterats tidigare, enligt SCBs reviderade siffror. Orsaken är att den externa konsulten Evry gjort fel i datainsamlingen.

Nya siffror från SCB – Evry vill inte ta på sig fel

STATISTISKA CENTRALBYRÅN2019-11-14

Arbetslösheten för september i år skrivs ned med 1,1 procentenheter, efter att Statistiska centralbyrån, SCB, uppmärksammat felaktigheter i det externa konsultföretaget Evrys insamlade data. Men Evry vill i dagsläget inte säga att företaget gjort fel, enligt Svenska Dagbladet.

Som Publikt tidigare har rapporterat orsakade det externa konsultföretaget Evry fel i SCBs arbetslöshetsstatistik. Fram tills nyligen gjorde Evry hälften av arbetet med datainsamlingen till arbetskraftsundersökningen, AKU. I oktober meddelade SCB att konsultföretaget gjort fel och nyligen gick man ut med att man avvecklar samarbetet med Evry.

I dag publicerar SCB reviderade siffror som bygger på data från den del av AKU-arbetet som SCB sköter. Siffrorna har uppdaterats från juni 2018 fram till oktober i år, uppger SCB i ett pressmeddelande.

Skillnaderna mellan de felaktiga siffrorna och de nu publicerade är störst den senaste månaden – för september i år skrivs arbetslösheten ned med 1,1 procentenheter, till 6 procent.

”Arbetslösheten har ökat under 2019, men inte med den kraftiga uppgång som vi tidigare publicerat”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

SCB konstaterar också att den positiva utvecklingskurvan när det gäller sysselsättningen för andra halvan av 2018, var mindre än den som tidigare kommunicerats. Den största skillnaden för den perioden finns i siffrorna för februari i år, där andelen sysselsatta har skrivits ned med 0,9 procentenheter i den nya statistiken.

”Den bild revideringen ger av arbetsmarknaden är att vi nu är i ett läge där ökningen av sysselsättningen planat ut”, skriver SCB.

Efter att SCBs generaldirektör Joakim Stymne kallats till ett möte med civilminister Lena Micko, S, betonade han återigen att Evry ligger bakom felet.

”De har inte kunnat leva upp till vad de har lovat att göra”, säger Joakim Stymne till Svenska Dagbladet.

Evry har startat en egen internrevision för att reda ut vad som har gått fel. I nuläget är det inte säkert att det finns några fel i den data som levererats till SCB, uppger Karin Schreil, vd för Evry Sverige.

”Vi har levererat data enligt uppdraget och de processer vi ska följa. Om det trots det finns avvikelser i datan måste vi få fram det”, säger hon till tidningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan vissa fel bero på att intervjuer har fejkats av Evrys personal, som en följd av undermåliga arbetsvillkor och bristande arbetsmiljö. Intervjuarna ska bland annat ha fått löneavdrag för att gå på toaletten.

”Det har framkommit allvarliga anklagelser om fusk och vi måste gå till botten med vad som stämmer och inte”, säger Karin Schreil till Svenska Dagbladet.

Som Publikt skrev om redan 2018 fick 37 fältintervjuare lämna sina jobb på SCB när Evry tog över hälften av datainsamlingen kring AKU under våren 2018.

När SCB i våras upptäckte att Evrys svarsfrekvenser var för dåliga tecknade man också ett tilläggsavtal där man köpte in 12 000 extra konsulttimmar under ett års tid, till en kostnad av 5,1 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA