Annons:
SCB har köpt 12 000 extra konsulttimmar till en kostnad av omkring 5,1 miljoner kronor av den externa leverantören Evry, enligt ett avtal som Publikt har tagit del av.Bild:Mostphotos
SCB
Nyhet
AVLinus Hellerstedt0 kommentarerTyck till!

SCB köper fler timmar av företag som gjort fel

SCB har köpt 12 000 extra timmar av den externa konsulten Evry, som orsakat fel i SCBs arbetslöshetsstatistik. Anledningen är att Evry har haft problem med svarsfrekvensen i sina intervjuer. De extra timmarna kostar SCB omkring 5,1 miljoner kronor, enligt det ettåriga avtal som skrevs i våras.
Anna Elvkull, avdelningschef på SCB.Bild:SCB

Förra veckan gick SCB själva ut med uppgifter om att brister i den så kallade arbetskraftsundersökningen, AKU, innebär att  myndighetens statistik visar en för brant uppgång av arbetslösheten.

Som Publikt tidigare rapporterat om beror felet enligt SCB på att den externa leverantören Evry, som sedan våren 2018 gör hälften av arbetet med datainsamlingen till AKU, begått fel i arbetet.

Bland annat har Evry haft problem med låg svarsfrekvens. För att råda bot på detta har SCB köpt 1 000 extra konsulttimmar i månaden under ett års tid, visar ett avtal som Publikt har tagit del av. Avtalet skrevs i april i år och gäller till och med 30 april 2020.

– Det uppstod en situation när Evry ansåg sig inte kunna leva upp till sin del av avtalet. Man fick inte in tillräckligt många svar, säger Anna Elvkull, chef för SCBs avdelning för datainsamling till Publikt.

De extra timmarna, som SCB enligt avtalet får betala omkring 5,1 miljoner kronor för, motsvarar ungefär sex heltidstjänster.

När Evry tog över en större del av arbetet med datainsamlingen till AKU blev 37 av SCBs fältintervjuare av med jobbet.

Men det betyder inte nödvändigtvis att SCB sade upp för många fältintervjuare, menar Anna Elvkull.

– Man måste hålla isär det här. När vi gick från 20 till 50 procent hade Evry ett bra flöde och bra svarsfrekvenser. Det var då vi tog det beslutet, och då hade vi ingen aning om vad som skulle komma sedan, säger hon.

Den extra kostnaden för ytterligare konsulttimmar är rimlig utifrån att SCB har som fokus att få fram trovärdig statistik, menar Anna Elvkull.

Hon ångrar inte att SCB valde att outsourca arbetet till Evry.

– Vi funderar inte i de banorna just nu.

Sedan Evry tog över en större del av arbetet har företaget ofta sämre resultat vad gäller svarsfrekvenserna än vad de anställda som sköter SCBs del av AKU-intervjuerna har, vilket Publikt tidigare rapporterat om.

Under juli 2018 låg Evrys svarsfrekvens exempelvis på omkring 49 procent. Under augusti i år var Evrys svarsfrekvens 50 procent, samtidigt som SCBs interna intervjuare då låg på 54 procent. 

En fältintervjuare som Publikt har pratat med, som vill vara anonym, påpekar att det numera blir en något haltande jämförelse, eftersom Evry i och med det nya avtalet sedan i maj alltså har tusen extra timmar att jobba med.

– När jag började jobba med det här låg svarsfrekvenserna på 85 procent, men det är ju inte realistiskt nuförtiden. Att man ligger kring 53 eller 54 är inget oroande, skulle jag säga. Men under 50 procent finns inte på kartan i min värld, säger fältintervjuaren.

I avtalet om de extra timmarna står att Evrys tusen extra konsulttimmar i månaden ”bedöms vara den volym som krävs för att upprätthålla en svarsfrekvens om ca 55 procent”.

Enligt John Kling, enhetschef för AKU på SCB, finns det dock inga direkta mål uppsatta för svarsfrekvensen i AKU. Han påpekar också att frekvensen har gått upp och ned i både Evrys intervjuer och i de intervjuer som SCB utfört internt.

Även om en hög svarsfrekvens generellt är viktig i undersökningar, så handlar det också om att samla in rätt typ av svar för att få rätt representation i underlaget, enligt John Kling.

– I ett hypotetiskt exempel är det bättre att ha 50 procents bortfall som är jämnt fördelat än att ha 40 procent men att det är väldigt skevt i stället, säger han.

SCB arbetar med att revidera den statistik som har blivit felaktig. Exakt vad som orsakat felet i arbetslöshetsstatistiken vill SCB inte gå ut med i nuläget, enligt John Kling.

– Vi jobbar just nu med vår underleverantör för att klargöra det, säger han.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.