Civilminister Lena Micko, S, har kallat till sig SCBs generaldirektör Joakim Stymne för ett möte om outsourcningen av arbetskraftsundersökningen, AKU.
Bild: Mostphotos
Civilminister Lena Micko, S, har kallat till sig SCBs generaldirektör Joakim Stymne för ett möte om outsourcningen av arbetskraftsundersökningen, AKU.

Ministern: SCB måste göra rätt

SCB2019-11-11

Civilminister Lena Micko, S, har kallat till sig Statistiska centralbyråns, SCBs, generaldirektör Joakim Stymne. Samtalet ska handla om det externa konsultföretaget Evrys felaktiga datainsamling, som orsakat fel i arbetslöshetsstatistiken, skriver Aftonbladet.

Som Publikt tidigare har rapporterat blev 37 av SCBs fältintervjuare av med jobbet i samband med att den externa konsulten Evry under våren 2018 fick ansvar för att göra hälften av datainsamlingsarbetet till arbetskraftsundersökningen, AKU.

För några veckor sedan gick SCB ut med att fel i de data som Evry samlat in lett till fel i statistiken, och i fredags meddelade myndigheten att samarbetet med Evry kommer att avvecklas.

Nu kallar civilminister Lena Micko, S, till sig SCBs generaldirektör Joakim Stymne för ett möte.

”Jag tycker det är allvarligt och jag förutsätter att SCB rättar till detta”, säger Lena Micko till Aftonbladet.

Efter att SCB och Evry inlett samtal om hur de upptäckta felen kan rättas till avslöjade Publikt också att myndigheten köpt 12 000 extra konsulttimmar av Evry, för att bolaget skulle kunna få upp sina svarsfrekvenser. De extra timmarna kostade ungefär 5,1 miljoner kronor.

Enligt källor till Aftonbladet ska Evrys personal ha pressats till att jobba så snabbt som möjligt, bland annat genom löneavdrag för toalettbesök. Anonyma anställda berättar även för tidningen om att man sett exempel på hur intervjuer har fejkats.

”Det har hänt vid flera tillfällen att jag ringer upp personer som är helt oförstående till att de skulle ha varit med i undersökningen tidigare. För mig betyder det då att grunddatan i den tidigare intervjun är påhittad”, säger en intervjuare till Aftonbladet.

Som Publikt har skrivit om tidigare har Evrys personal sämre villkor än de fältintervjuare som fick lämna SCB i samband med outsourcningen av datainsamlingen till AKU under våren 2018. Enligt uppgift till Publikt tjänade de vid den tidpunkten minimilönen enligt kollektivavtalet, vilket betyder strax över 110 kronor i timmen.

Lena Micko uppger att hon fortfarande har förtroende för Joakim Stymne som generaldirektör:

”Ja, men jag förutsätter med att man tar sitt ansvar”, säger hon till Aftonbladet.

SCB arbetar med att revidera den arbetslöshetsstatistik som har blivit fel, och ska enligt ett pressmeddelande presentera nya siffror senare under veckan.

Civilminister Lena Micko, S.
Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Civilminister Lena Micko, S.
SCBs generaldirektör Joakim Stymne.
Bild: SCB
SCBs generaldirektör Joakim Stymne.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SCB Evry aku
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA