37 av omkring 90 fältintervjuare på Statistiska centralbyrån, SCB, sägs upp eftersom myndigheten lagt ut deras jobb på entreprenad. "Självklart ett tråkigt besked", säger Ulla Ekander-Liew, STs vice avdelningsordförande inom SCB.
Bild: Per Knutsson
37 av omkring 90 fältintervjuare på Statistiska centralbyrån, SCB, sägs upp eftersom myndigheten lagt ut deras jobb på entreprenad. "Självklart ett tråkigt besked", säger Ulla Ekander-Liew, STs vice avdelningsordförande inom SCB.

Fältintervjuare blir utan jobb

SCB2018-02-22
Statistiska centralbyrån, SCB, säger upp 37 fältintervjuare runt om i Sverige. Deras jobb med en av myndighetens största undersökningar ska i stället skötas av ett konsultföretag. "Självklart ett tråkigt besked, även om jag tror att vissa var lite mentalt förberedda", säger STs vice ordförande inom SCB, Ulla Ekander-Liew.

Nyligen fick 37 fältintervjuare på SCB reda på att de blir utan jobb. Alla finns i dag bland de omkring 90 fältintervjuare som jobbar med arbetskraftsundersökningen, AKU, som är en SCBs största undersökningar.

Uppsägningarna gäller från 15 februari och uppsägningstiden bland de berörda varierar mellan fyra månader och upp till ett år, säger STs vice avdelningsordförande Ulla Ekander-Liew.

– Självklart ett tråkigt besked även om jag tror att vissa var lite mentalt förberedda på att bli uppsagda. En omorganisation inom avdelningen hade redan placerat dem på en egen enhet, säger hon.

Som Publikt tidigare rapporterat beror uppsägningarna på att SCB har upphandlat de berörda fältintervjuarnas jobb med aku till IT-företaget Evry.

Eftersom hälften av arbetet med undersökningen nu i stället ska skötas av Evry, har myndigheten tidigare meddelat att runt hälften av de runt 90 fältintervjuarna riskerade att bli övertaliga.

– Att det till sist blev färre än så tror jag kanske inte har så mycket att göra med att SCB nu vill behålla fler. Snarare beror det på att det finns personer som har sagt upp sig själva, säger Ulla Ekander-Liew.

30 000 intervjuer fyra gånger om året

Arbetskraftsundersökningen, AKU, ska beskriva sysselsättningen för Sveriges befolkning.

SCB inter­vjuar nära 30 000 personer sammanlagt åtta gånger under en tvåårsperiod.

Resultatet utgör det officiella arbetslöshetstalet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.