SCB konstaterar nya fel

SCB2020-09-14
Statistiska centralbyrån, SCB, har återigen identifierat felaktigheter i underlaget till myndighetens arbetskraftsundersökningar, AKU. Felet har påverkat skattningarna av antalet arbetade timmar i publicerade AKU under 2020.

Enligt ett pressmeddelande från SCB har det nu aktuella felet uppstått i samband med uppdatering av ett it-system. Problemet ska nu vara åtgärdat och statistiken korrigerad. Större delen av korrigeringarna ligger enligt SCB inom den statistiska felmarginalen.

Enligt pressmeddelandet är det skattningarna av antalet arbetade timmar för vissa individer som haft mer än ett arbete under perioden februari–juli 2020 som har påverkats. Det har lett till att det totala antalet arbetade timmar underskattats i olika grad. För alla månader utom maj ligger underskattningen inom den statistiska felmarginalen. För maj månad hamnar den strax utanför marginalen, enligt SCB.

Arbetskraftsundersökningen

AKU beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15–74 år. AKU visar bland annat antal och andel sysselsatta respektive arbetslösa per månad, kvartal och år. Det är den enda källan med kontinuerliga uppgifter om den totala arbetslösheten och står för det officiella arbetslöshetstalet.

Källa: SCB

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.