ST siktar på egen a-kassa

NYHET2003-12-02
STs förbundsstyrelse har siktet inställt på att ST ska bilda en egen kassa den 1 januari 2003. Men utredningen av a-kassan fortsätter.

JO beslutade i december 2000 att det måste vara en tydlig skiljelinje mellan facket och a-kassan. Myndighetsutövning får inte utföras av fackets anställda.

STs a-kassa administreras i dag av Statstjänstemännens A-kassa, SeA. Handläggarna är anställda av ST.

Efter JO-beslutet har ST två alternativ; antingen att stanna kvar i SeA eller att bilda en egen kassa tillsammans med Försäkringsanställdas Förbund. Flertalet styrelseledamöter anser att en egen kassa är att föredra. Ing-Marie Nilsson tycker att det är nödvändigt att kassan är kopplad till den fackliga verksamheten.

– Bland annat blir det lättare att visa på medlemsnyttan för de arbetslösa medlemmarna, menar hon.

Anna-Greta Johansson, vice styrelseordförande tycker att ST bör stanna kvar i SeA:

– Vi måste se till kostnaderna. Det gäller att vara så många som möjligt för att sprida riskerna och få en låg avgift. Och oavsett vilken form vi väljer kommer a-kassan i framtiden att vara skild från förbundet.

Hon anser också att anställningstryggheten är bättre i SeA, som har fler medlemmar. Och de 13 500 som är individuellt anslutna till SeA går inte att föra över till en facklig a-kassa, påpekar Anna-Greta Johansson.

Fakta/SeA

I SeA ingår, förutom ST, även Vårdförbundet, Tull-Kust, Försvarsförbundet och Svenska folkhögskolans lärarförbund. På huvudkontoret finns 23 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.