Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört en halvtimmes friskvård varje dag för alla som arbetar på distans under pandemin. Det har hjälpt Anders Bäckström att hitta tid att röra på sig.
Bild: Øyvind Lund
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har infört en halvtimmes friskvård varje dag för alla som arbetar på distans under pandemin. Det har hjälpt Anders Bäckström att hitta tid att röra på sig.

Hemmajobbare kan ägna sig åt friskvård varje dag

SÅ GJORDE VI2021-05-06

Flera gånger i veckan tar Anders Bäckström på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en uppiggande promenad under arbetstid. Sedan i höstas har alla anställda på myndigheten som jobbar hemifrån en daglig friskvårdshalvtimme.

Det är hur lyxigt som helst, säger Anders Bäckström, som arbetar på enheten för utbildning och övning på MSB i Karlstad.

Han har jobbat hem­ifrån sedan förra sommaren. En konsek­vens av det är att han blivit mycket mer stillasittande, konstaterar han.

– Jag är mycket sämre på att ta raster när jag sitter hemma än när jag är på kontoret.

Hemma går han dessutom miste om den naturliga rörelse han får på kontoret när han går till kaffeautomaten, till skrivaren, till mötesrum, upp och ned för trapporna mellan olika avdelningar och så vidare.

– Jag bor i en väldigt liten lägenhet och ibland känns det som att jag inte går mer än trettio meter på en dag när jag jobbar hemma, säger Anders Bäckström.

Det var just signaler om att hem­arbetet medförde mycket stillasittande som fick arbetsgivaren att utöka möjlig­heten till friskvård på arbetstid.

– Vi har inte sett någon ökad sjukfrån­varo i och med omställningen till hem­arbete, men vi har märkt att många förlorat de naturliga pauserna och rörelse­momenten i arbetsvardagen, säger Cathrin Dalmo, HR-chef på MSB.

Den extra friskvårdshalvtimmen infördes för att kompensera för det, och de som arbetar hemma får utnyttja halvtimmen när det passar under dagen.

Facket tycker att det är väldigt positivt att arbetsgivaren infört möjligheten till daglig friskvård, understryker Frida Billström, vice ordförande för ST inom MSB.

– Vi har under hela pandemitiden jobbat för att arbetsgivaren ska ta sitt arbets­miljöansvar för dem som jobbar hemifrån och det är glädjande att flera bra steg tagits, säger hon.

Förutom friskvårdshalvtimmen för dem som jobbar hemifrån har friskvårdsbidraget för alla anställda tillfälligt höjts från 2 000 kronor per år till 3 000 kronor i år. Och den vanliga friskvårdstimmen, som alla anställda får ta ut en gång i veckan, finns fortfarande kvar.

På MSB finns en mindre andel anställda som på grund av sina arbetsuppgifter inte kan arbeta hemifrån. Vissa ställde sig frågande till varför inte de omfattades av den dagliga friskvårdshalvtimmen när den infördes, berättar både Frida Billström och Cathrin Dalmo.

Frida Billström framhåller att ST framfört till arbetsgivaren att även de som arbetar på kontoret har behov av mer friskvård.

– Speciellt de som jobbat med corona­hanteringen, ett jobb som varit både intensivt och slitsamt, säger hon.

Men enligt arbetsgivaren är friskvårdshalvtimmen en kompensation för något hemarbetarna går miste om genom att inte vara på arbetsplatsen.

– På kontoret rör man sig mer och får naturliga pauser genom att man småpratar med varandra. Hemma är det så lätt att kaffepauserna uteblir och lunchen blir kort, säger Cathrin Dalmo.

Det är något om Anders Bäckström känner igen.

– Jag är dålig på att ta raster hemma och även om jag tänker aktivt på det ibland så sitter jag plötsligt och äter lunch framför datorn.

Sedan halvtimmen infördes har han fått in en rutin att gå ut och promenera i samband med lunchen. Det blir inte varje dag, men flera gånger i veckan.

– Det är ju viktigt att röra på alla leder och lemmar och frisk luft är aldrig fel. Jag känner mig piggare av mina promenader, särskilt under vinterhalvåret märkte jag en skillnad av att få komma ut i dagsljus.

Frida Billström tror att friskvårdshalv­timmen har en förebyggande effekt.

– Vad jag har hört så utnyttjar alla medlemmar halvtimmen ofta. Förutom att det ger dem mer energi i stunden så tror jag att det är ett bra sätt att förbygga framtida ohälsa.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.