Annons:

Nr 6 2017

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
Intervju: föreningFördjupningSigne Savén har tillsammans med ett par kamrater startat en ideell förening som har som mål att få fler arbetsgivare att anställa nyanlända.
Intervju: RiksrevisorFördjupningStefan Lundgren hade planerat att gå i pension, men nu är han en av dem som ska återupprätta förtroendet för Riksrevisionen.
Koll på: mutorFördjupningÄven en gåva av litet värde kan anses vara en muta om den misstänks kunna påverka din tjänsteutövning.
AutomatiseringFördjupningInom tre till fem år har Försäkringskassans datorer lärt sig att göra komplexa bedömningar av rätten till sjukpenning och andra ersättningar, tror myndighetens IT-direktör Stefan Olowsson.
AutomatiseringFördjupningArbetsförmedlingen storsatsar på digitala tjänster och Pensions­myndigheten automatiserar ärendehanteringen. Ännu syns inga tecken på att ny teknik leder till personalminskningar. Men på Arbetsförmedlingen spår Erik Sandström att behovet av arbetsförmedlare kommer att minska på sikt.
AutomatiseringFördjupningDigitalisering och automatisering förändrar arbetslivet i snabb takt. Vissa forskare för­utspår att hälften av dagens jobb försvinner inom 20 år. Det väcker frågor om vilken kompetens som behövs på framtidens arbetsmarknad – och hur mycket vi ska jobba. Den KTH-tillverkade roboten Robin står på Arbetsförmedlingens innovationscenter.
Så gjorde vi: ideell föreningDitt jobbHelena Stoltz och Patrik Scherman arbetar för att hbtq-frågor ska genomsyra Kriminalvårdens verksamhet.
ArbetslivscoachenDitt jobbDet blir allt vanligare inom tjänstesektorn att få ett erbjudande om förtroendearbetstid. Förtroendearbetstid kan vara väldigt bra om du har arbetsuppgifter som är flexib­la och som du själv kan styra över.
Ditt jobb: motivationDitt jobbAtt vara motiverad på sitt arbete gör oss mer produktiva och får oss att må bättre. Och det går att påverka sin motivation.
Film och DVDKulturSnart dags att dra ned till södra Frankrike för den årliga upplagan av den anrika filmfestivalen i Cannes – detta VM i film som går av stapeln i mitten av maj. Jag värmer upp den gamla, och ärligt talat pinsamt skraltiga, skolfranskan med några frankofila hörövningar. Först och främst:
Kultur: sommarkurserKulturSommar, sol och skolsalar. Många använder sin semester till att lära sig mer, allra helst inom eget skapande.
GästkrönikaKrönikaKanske kan de fejkade nyheter som nu sprids som ett virus över världen paradoxalt nog vara räddningen för de krisande tidningshusen, skriver frilansjournalisten Björn Häger.
STDebattEn insändarskribent är kritisk mot STs tjänstepensionsavtal, som bara ger henne en tredjedel av vad maken får.
STs a-kassaDebattStyrelsen för STs a-kassa svarar på kritiken.
Prenumerera på