ST har misslyckats med tjänstepensionsavtalet

DEBATT: ST2017-05-09
En insändarskribent är kritisk mot STs tjänstepensionsavtal, som bara ger henne en tredjedel av vad maken får.

Som pensionär efter 35 år i statens tjänst får man sina tankeställare.

För det första kan jag konstatera att ST helt misslyckats med att förhandla fram en dräglig tjänstepension, om jag jämför med min makes kommunala tjänstepension KPA. Jag har en tredjedel av makens tjänstepension, trots att vi båda haft chefstjänster.

För det andra tycker jag att medlems­avgiften för seniormedlemmar, 300 kronor per år, är hög – eftersom vi ingenting får för de pengarna (förutom tidningen). Om man har en livförsäkring genom facket, måste man vara medlem livet ut för att få ha den kvar. Från att ha varit försäkrad för närmare 500  000 kronor har summan nu krympt till runt 40  000 kronor. Det hade varit smartare att sätta in pengarna på ett konto till begravningen.

Tänk på detta, ni som är unga. Välj sådana som är duktiga förhandlare till att representera er. För den stora massan i mellanlöneskikten är de tjänste­pensionsavtal som ST i dag har en skam.


Monica Stenlund, före detta biträdande arbetsförmedlingschef, 74 år.


Svar: Statens avtal anses vara det bästa

Tack för att du hör av dig. Jag förstår att du känner dig besviken på att din tjänstepension är mycket lägre än din makes. Statens tjänste­pensionsavtal anses av experter vara det bästa avtalet som finns på marknaden, väl i paritet med det kommunala tjänstepensionsavtalet. Effekten för enskilda personer kan dock variera till exempel beroende på om du jobbat hel- eller deltid, hur hög lön du haft och antalet tjänsteår. Detta gör det svårt att jämföra de olika avtalen.

Det finns hela tiden krafter som vill försämra tjänstepensionsavtalen eftersom de ses som förmånliga. Jag kan garantera dig att vi kämpar hårt för att få behålla bra tjänstepensioner, det är extra viktigt i staten med bra villkor eftersom vi inte har de bästa lönerna.

Jag tycker det är rimligt att du behöver vara medlem i ST om du vill ta del av medlemsförmånerna. Kostnaden på 300 kronor för seniorer har legat still sedan 2013. För det får du en utmärkt tidning, tillgång till rabatter samt möjlighet att teckna gruppförsäkringar.

I samband med att du går i pension, senast när du fyller 67 år, så övergår STs ordinarie olycksfalls- eller livförsäkring automatiskt i en seniorförsäkring. Denna försäkring har en avsevärt lägre ersättningsnivå vilket bland annat beror på att risken är högre för att försäkra personer med en högre ålder. Försäkringen ska inte ses som ett sparande utan som ett skydd för medlemmar ifall olyckan är framme.

Jag hoppas att du trots allt vill fortsätta vara medlem hos oss.

 

Britta Lejon, ordförande i fackförbundet ST.

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Tjänstepension
Inlagt av Jan Johansson (ej verifierad) tors, 09/07/2017 - 07:02
Om pension varit lika bra efter de 5 första åren (kåpan) hade tjänstepensionen varit jämförbart med de privata tjänstepensionerna. Kan inte facken påverka politiska beslut så att pensionärer inte betalar högre skatt än arbetstagare.
Jag betalar nu som pensionär mera än 1000 kr/mån högre skatt än jag skulle betala som arbetstagare med denna inkomst.
Hälsningar Jan Johansson
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.