Den som fuskar till sig bidrag från socialförsäkringssystemen ska kunna tvingas att betala en sanktionsavgift och spärras från att få nya bidrag, föreslår en statlig utredning.
Regeringen vill se över möjligheten att låta Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten göra registerkontroller vid rekrytering. ”Vi ser exempel på att den organiserade brottsligheten försöker infiltrera och påverka det offentliga Sverige för att få inflytande över beslut, komma över viktig information och pengar”, konstaterar äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.
Justitieombudsmannen, JO, riktar viss kritik mot Pensionsmyndigheten i Luleå för långa handläggningstider i vissa ärenden. I huvudsak anser JO dock att verksamheten bedrivs på ett bra och rättssäkert sätt.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att handläggningen av ett ärende om bostadstillägg tagit oacceptabelt lång tid. JO riktar också kritik mot myndigheten för att inte ha följt lagens krav när anmälaren begärde att ärendet skulle avgöras.
Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten hinner inte med att handlägga återkrav av felaktiga utbetalningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport till regeringen.
Riskerna för felaktiga utbetalningar är stora när mottagaren har inkomster från andra länder, framhåller Riksrevisionen efter en granskning och rekommenderar ökat informationsutbyte myndigheter emellan.
Regeringen vill ge Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ökade möjligheter att utbyta digital information med andra myndigheter. Syftet är att förbättra förutsättningarna att upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar och bidragsbrott.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att myndigheten brustit i sin serviceskyldighet på flera sätt när en kvinna fick vänta nästan fem månader på ett tydligt svar på sin fråga.
Pensionsmyndigheten står inför stora utmaningar, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en rapport. Enligt ISF har myndighetens handläggning blivit mer arbetskrävande och behovet av resurser ökat. Granskningen visar också att fel i myndighetens eget it-system skapar problem.
Försäkringskassan vill att regeringen utreder myndighetens beredskap i händelse av kris och krig, mot bakgrund av säkerhetsläget i Europa. Enligt myndigheten är de nuvarande reglerna från 1980-talet föråldrade – exempelvis har digitaliseringen omöjliggjort de föreskrivna manuella reservrutinerna för utbetalningar.
Regeringen vill att Pensionsmyndigheten ska hantera ansökningar om bostadstillägg för pensionärer snabbare. Enligt de nya mål regeringen beslutat om i regleringsbrevet för 2022 ska ärendebalanserna minskas.
Pensionsmyndigheten har stora problem med bostadstillägget för pensionärer, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, i en ny rapport. Handläggningstiderna är långa och mängden oavslutade ärenden ökar, enligt rapporten.
Justitieombudsmannen, JO, riktar i flera beslut omfattande kritik mot Pensionsmyndigheten för bland annat långa handläggningstider och bristande tillgänglighet och service. JO skickar sina synpunkter till regeringen för kännedom.
Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Pensionsmyndigheten för att viktiga uppgifter saknats i två av myndighetens beslut. I ett fall saknades en tydlig motivering, i båda fallen namnet på beslutsfattaren.
Att kvinnor i genomsnitt har 20 procent lägre allmän pension än män beror på skillnader i livslön. Ska pensionsgapet minska måste kopplingen till livsinkomsten minska, konstaterar Pensionsmyndigheten i en debattartikel.