Bokhyllans gömda pärlor

KULTUR: BÖCKER2017-03-07
Udda böcker kan lätt försvinna. De hamnar underst i högarna, under de thriller, livsstilsböcker och romaner som ständigt visas upp och tar all plats. Men det är bland de okända titlarna som man kan hitta oförglömliga pärlor.
Av:  Sanna Töringe
  • Havsboken. Morten A Strøksnes bok har som undertitel Eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider. Detta är sakprosa när den är som allra bäst. Med glimrande språk berättas om två vänner som bestämmer sig för att få en håkäring på fiskekroken. Under resans gång får vi som läsare veta allt om denna jättehaj. Två män – och detta är en mycket manlig bok – ger sig gång på gång ut på fiskafänge och misslyckas. Håkäringen blir mer och mer gäckande och mytisk. Detta är berättelsen om ett äventyr, men samtidigt en vänskapsskildring, en naturskildring, ett miljöupprop och en saga. Författaren syr ihop allt detta med hjälp av sin stora kunskap om kulturhistoria. Givetvis finns Melvilles Moby Dick med och även Rimbauds skummande havsskildring i Den berusade båten. Allt tilldrar sig vid en fjord i Lofoten där havsdjupet är hisnande. (Leopard förlag, översättning Olov Hyllienmark)
  • Huset på Saint Pauls väg. På mindre än hundra sidor skildrar Lise Tremblay en nästan skrämmande uppgörelse med en galen mamma. Författaren varvar sina upplevelser från pappans dödsbädd ett år tillbaka i tiden med stunderna hos mamman i det vita rummet på den psykiat­riska kliniken. Men allt är redan sagt, inget finns kvar att göra, mer än kanske försoning. Man förstår att det är en självbiografisk beskrivning och att jag-personen är författaren som nu inte längre är rädd. Förtöjningarna släpper och möjligheten öppnar sig att titta bakåt och försöka förstå, att kunna se den åldrade mamman som en liten rädd flicka bakom en vedstapel. Översättningen är något haltande, men boken är ändå värd sina läsare. (Rámus förlag, översättning Elin Svahn)
  • Chow chow. Anna Hallberg ger mig anledning att söka på nätet efter Snälla poesiskolan. Det var en serie artiklar som hon skrev i Dagens Nyheter för några år sedan, och de var både upplysande, uppmuntrande och tröstande. Ibland är det svårt att läsa lyrik, speciellt om man börjar fundera för mycket. Chow chow är en innehållsrik diktsamling, här finns exempel på det mesta. Kärlekssonetterna till Silvana Imam, Seinabo Sey, Annika Norlin och de andra är enkelvackra och får mig att nicka för varje versrad. Annat är svårare – eller förresten, det är bara att hänga med, då inträffar undret att syner uppstår i hjärnan, även av enstaka ord som »ytlack« eller »persika«. Favoriten är ändå ligistflickorna i slutet, de som kallas Havets stjärnor. Leta nu reda på de där artiklarna och köp boken, sedan väntar äventyret. (Albert Bonniers förlag)
     

Sanna Töringe är kulturjournalist. Hon tipsar om böcker i Publikt.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.