Föreslår att föreningsfriheten begränsas

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER2021-03-17

En parlamentarisk utredning föreslår att den svenska grundlagen ändras för att göra det möjligt att förbjuda medlemskap i sammanslutningar som ägnar sig åt eller stödjer terrorism.

Grundlagskommittén, som leds av justitierådet Anders Eka, tillsattes förra året för att se över aktuella grundlagsfrågor. Nu har utredningen lämnat ett delbetänkande, där den föreslår att föreningsfriheten i Sverige förändras så att det blir kriminellt att vara medlem i en organisation som ägnar sig åt eller stödjer terrorism.

”Här handlar det om en grundläggande rättighet som tillkommer enskilda i Sverige och ska man göra en begränsning så ska det finnas starka skäl. När det gäller terrorism är det en brottslighet mycket allvarlig och systemhotande karaktär som det bör finnas breda möjligheter att ingripa mot på olika sätt”, konstaterade Anders Eka vid en presskonferens på tisdagen.

Kommittén anser att det finns starka skäl som talar för en möjlighet att begränsa föreningsfriheten. Därför föreslår kommittén en ny regel som ger möjlighet till inskränkning av föreningsfriheten, när det gäller sammanslutningar som ägnar sig åt eller understödjer terrorism. Den nya regeln ska införas i regeringsformen, som en del av den begränsningsbestämmelse som redan finns där. Ändringen föreslås träda i kraft 1 januari 2023 genom beslut i riksdagen före och efter valet 2022.

Kommitténs tolv ledamöter är i stort sett eniga, men Mia Sydow Mölleby, V, har reserverat sig mot förslaget. I ett särskilt yttrande anser ledamöterna Gunnar Strömmer och Karin Enström, båda M, att förslaget borde omfattat alla former av våldsbejakande sammanslutningar och kriminella gäng, inte bara terroristorganisationer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA