Den man som greps misstänkt för det hot som fick ledningen att utrymma Linköpings universitet i fredags har släppts.
Bild: Linköpings universitet.
Den man som greps misstänkt för det hot som fick ledningen att utrymma Linköpings universitet i fredags har släppts.

Gripen för hot mot universitet släpptes

HÖGSKOLAN2019-08-26
Den man som greps misstänkt för det hot som fick ledningen att utrymma Linköpings universitet i fredags har släppts. Mannen är fortsatt misstänkt för bland annat olaga hot, rapporterar SVT.

Det var i fredags morse som studenter och anställda larmade om affischer som var uppsatta i området kring Linköpings universitet.

Efter att affischerna kunde knytas till ett konto i sociala medier där en person syntes med vapen tog ledningen beslut om att utrymma lokalerna, enligt ett pressmeddelande från Linköpings universitet.

– Alla uppmanades att gå hem därför att hotbilden var sådan att man inte ville riskera någonting. Det var ingen rusning, utan alla gick lugnt och stilla ut, säger Karin Baardsen, ledamot i STs sektionsstyrelse inom Linköpings universitet till Publikt.

Senare under fredagen greps en man som misstänks ligga bakom hoten, och på lördagen fick personalen information om att universitetet kunde vara öppet som vanligt under lördagen.

Under en husrannsakan hemma hos mannen hittade Polisen ett vapen, men det konstaterades senare att det inte var ett äkta vapen utan av softairgun-typ, enligt SVT.

Mannen släpptes av Polisen i söndags, men är fortfarande misstänkt för olaga hot och otillåten affischering.

I förhör uppger mannen att affischeringen och det som uttrycktes på hans konto i sociala medier var en del av en marknadsföringskampanj som han bedrev på egen hand, enligt SVT.

– Han har ingen avsikt att göra något skoldåd, säger åklagare Eva Nemec Nordh till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.