Hundratals brev gick till fel adressat

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-08-28
Försäkringskassan har skickat ut brev med uppgifter om personer med skyddad identitet till fel adresser. Enligt myndigheten var det ett systemfel som ledde till att breven skickades fel.

Efter en uppdatering från Skatteverket skickade Försäkringskassan felaktigt post till personer med skyddad identitet till deras tidigare adresser, i stället för till den särskilda postbox dit brev till personer med skyddad identitet ska adresseras, skriver Dagens Nyheter. I breven fanns inga uppgifter om personernas nya adress, men däremot uppgifter som namn, personnummer och kontonummer.

De felaktiga utskicken pågick mellan januari och slutet av juli. Det var först i juli, när flera medarbetare hade fått utskickade brev i retur, som myndigheten insåg att något inte stod rätt till, skriver tidningen.  

”Sedan tog det några dagar innan vi kopplade ihop händelserna och påbörjade den stora utredningen i augusti. Vi förstod att det var ett fel i vårt system och att det pågått under en längre period”, säger Jenny Cederborg, verksamhetscontroller på Försäkringskassan, till Dagens Nyheter. 

Bland dem som drabbats av de felaktiga utskicken finns ett hundratal personer som får underhållsstöd och barnbidrag från Försäkringskassan. Myndigheten har inlett en intern utredning för att klargöra hur felet kunnat inträffa och hur man ska undvika att göra liknande misstag i framtiden. 

”Det vi behöver titta på är varför vi inte upptäckte det tidigare och hur vi kunde ha förebyggt det. Vi är naturligtvis väldigt måna om att det här inte får hända igen”, säger Jenny Cederborg till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.