Försäkringskassans misstag granskas av DI

FÖRSÄKRINGSKASSAN2019-09-06
Datainspektionen, DI, kommer att granska Försäkringskassans misstag att skicka hundratals brev till personer med skyddad identitet som därmed kunde få sin identitet röjd, skriver Dagens Nyheter.

I förra veckan avslöjade Dagens Nyheter att Försäkringskassan skickat ut hundratals brev med uppgifter om personer med skyddad identitet till fel adresser. Enligt Försäkringskassan var det ett systemfel som gjorde att breven skickades fel. Efter en uppdatering från Skatteverket skickade Försäkringskassan felaktigt post till personer med skyddad identitet till deras tidigare adresser, i stället för till den särskilda postbox dit brev till personer med skyddad identitet ska adresseras.

Nu ska DI granska Försäkringskassans misstag, sedan myndigheten själv gjort en anmälan, skriver tidningen. Samtidigt pågår en internutredning inom Försäkringskassan. Av anmälan till DI framgår bland annat att det inte är ”osannolikt att incidenten medfört en risk för de registrerades fri och rättigheter”. Enligt anmälan finns också barn bland de drabbade, skriver Dagens Nyheter. Enligt anmälan bedömer Försäkringskassan själv incidenten som ”mycket allvarlig”. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.