Inre gränskontroll förlängd

GRÄNSKONTROLL2019-05-10
Regeringen har beslutat behålla den inre gränskontrollen ytterligare sex månader. Beslutet motiveras av bedömningen att det alltjämt finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten i Sverige.

Beslutet om fortsatt inre gränskontroll innebär att kontrollerna kommer att fortsätta till 11 november 2019. Säkerhetspolisen bedömer också att terrorhotnivån är fortsatt förhöjd, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Det finns fortfarande brister i kontrollen av de yttre gränserna runt om i Schengen, vilket gör att Sverige måste ha kvar de inre gränskontrollerna.

”Säkerhetspolisen bedömer att den nuvarande hotbilden ligger kvar på en förhöjd nivå och därför beslutar regeringen om att återinföra gränskontrollen i ytterligare sex månader. Sverige är ett av en handfull länder som har inre gränskontroller med anledning av bristande gränskontroller vid Schengens yttre gränser”, kommenterar inrikesminister Mikael Damberg, S, i pressmeddelandet.

Flera andra medlemsstater i Schengensamarbetet, som Tyskland, Österrike, Norge och Danmark, tillämpar också inre gränskontroll. De har meddelat att de också kommer att fatta beslut som gäller i sex månader, samt att de tänker fortsätta med kontrollerna så länge som ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten kvarstår.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.